Avertisment dur al patronatelor din turism: „Dacă astăzi nu apărăm stațiunile turistice, mâine vom fi turiști printre fantome”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/LITORAL-2-scaled.webp)
Patronatele din turismul românesc avertizează că majoritatea administrațiilor locale de pe Litoral încurajează turismul la negru doar pentru un câștig rapid, fără să-și asume vreo responsabilitate față de mediu, comunitate și patrimoniul turistic.
„Ducem turismul românesc în „cimitirul elefanților” sau îl repunem pe traiectoria firească?”
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) avertizează, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Nicușor Dan, că „trebuie să alegem direcția: ducem turismul românesc în „cimitirul elefanților” sau îl repunem pe traiectoria firească -aceea a profesionalismului, predictibilității și respectului pentru turist?“
Practic, patronatele din turism susțin că reglementările în vigoare privind turismul, printre care și Hotărârea Guvernului nr. 559/2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice, „sunt ignorate de administrații publice locale și contestate de diverși operatori economici care urmăresc doar câștigul rapid, fără nicio responsabilitate față de mediu, comunitate sau patrimoniul turistic”.
Cine a pus umărul la distrugerea imaginii turismului românesc de pe Litoral?
Nerespectarea prevederilor legale de către autoritățile locale a condus la o mulțime de consecințe nefaste pentru imaginea turismului românesc. Printre neregulile cele mai grave constatate de FPTR și care au afectat imaginea turismului românesc, în mod special a celui de pe Litoral, se numără:
-Magazinele alimentare care au invadat stațiunile turistice au distrus alimentația publică autentică.
– Blocurile construite haotic, transformate în apartamente de închiriat, au pulverizat industria hotelieră.
– Lipsa investițiilor reale și abandonarea standardelor minime de urbanism și servicii au degradat ireversibil imaginea turismului românesc.
„Respectarea legii este denunțată ca abuz”
De ce s-a ajuns în această situație pe litoralul românesc al Mării Negre? Pentru că majoritatea primarilor din stațiunile de pe Litoral au refuzat să înființeze Organizația de Management al Destinației (OMD) pentru a se menține haosul urbanistic și a încuraja turismul la negru.
Mai nou, primarii de pe Litoral sunt preocupați de construirea de imobile pe plajele lărgite recent prin fonduri europene.
„Suntem martorii unei forme de auto-distrugere economică. Încălcarea legii nu mai este o excepție, ci o regulă acceptată tacit. Mai grav, respectarea legii este denunțată ca abuz, doar pentru că o instituții ale statului au curajul sa o aplice. De data asta, este vorba de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului”, se menționează în scrisoarea deschisă a patronatelor din turism.
Provocare patronală: „Ducem turismul românesc în „cimitirul elefanților” sau îl repunem pe traiectoria firească?”
FPTR lansează și o provocare autorităților locale, în special a celor de pe Litoral: Trebuie să alegem direcția: ducem turismul românesc în „cimitirul elefanților” sau îl repunem pe traiectoria firească-aceea a profesionalismului, predictibilității și respectului pentru turist? La ora actuală, legislația în vigoare este clară, dar nu se respectă, adică „HG 559/2001 interzice expres funcționarea magazinelor alimentare în stațiunile turistice în afara structurilor clasificate sau autorizate conform reglementărilor legale” și totodată „Comerțul de tip ambulant sau în spații improvizate este ilegal și dăunător”.
„Administrațiile locale au susținut transformarea stațiunilor în piețe de desfacere improvizate”
„Administrațiile publice locale nu doar că nu au împiedicat proliferarea acestui fenomen, dar în multe cazuri l-au încurajat. În loc să protejeze caracterul turistic al localităților, au tolerat-dacă nu chiar susținut- transformarea acestora în piețe de desfacere improvizate care alungă investitorii și distrug șansele de dezvoltare sustenabilă a statiunilor turistice”, avertizează patronatele din turism.
Totodată, cei de la FPTR au ajuns și la o concluzie alarmantă: „Dacă turiștii au parte doar de magazine alimentare printre ruinele unui turism odinioară prosper, poate că nu ei sunt cei care trebuie să plece. Poate că noi-cei care mai investim și mai credem în turism-trebuie să ne retragem”.
„Dacă astăzi nu apărăm stațiunile turistice care încă mai trăiesc, mâine vom fi turiști printre fantome”, este strigătul de disperare al patronatelor din turism față de ceea ce se întâmplă astăzi în turismul românesc.
Trist adevăr, cruntă realitate! Dar, în schimb, rămâne de văzut în ce direcție va merge turismul de pe Litoral după întâlnirea de mâine de la Prefectura Constanța unde vor fi prezenți și cei care nu respectă legea și au datorii mari către stat?