Avertisment OMS: Măsurile de relaxare vor favoriza apariția și răspândirea noilor tulpini de Covid-19

OMS lansează un nou avertisment. Directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că măsurile de relaxare vor favoriza apariția și răspândirea noilor tulpini de Covid-19.

De asmeenea, OMS mai atrage atenția că vaccinarea anti-Covid este „depășită” de cazurile de îmbolnărviri cu noile tulpini de coronavirus.

Mai mult, reprezentanții OMS mai susțin că țările bogate împart prea puține doze, iar astfel țările sărace nu au capacitatea de a vaccina populațiile.

„Națiunile bogate împart vaccinurile cu țările cu venituri mici prea lent pentru a preveni răspândirea variantei Delta a coronavirusului, riscând milioane de vieți”, a avertizat, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit The Guardian.

Directorul general al OMS, spune că distribuirea vaccinurilor către țările sărace a fost „doar o scurgere, care este depășită de variante”.

Datele arată că varianta Delta este prezentă acum în cel puțin 98 de țări.

Avertismentul OMS vine după ce Dame Sarah Gilbert, profesorul de la Oxford care a condus echipa din spatele vaccinului Oxford/AstraZeneca, a cerut prudență cu privire la propunerile de vaccinare a copiilor din Marea Britanie.

„Trebuie să echilibrăm vaccinarea copiilor din țările cu venituri ridicate cu vaccinarea în restul lumii, deoarece trebuie să oprim transmiterea acestui virus la nivel global”, a declarat aceasta pentru Observer.

Directorul OMS a declarat că liderii mondiali trebuie să se asigure că cel puțin 10% dintre oamenii din toate țările ar trebui să fie vaccinați până la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât persoanele vulnerabile și lucrătorii din domeniul sănătății să fie protejați.

„Varianta Delta este periculoasă și continuă să evolueze, ceea ce necesită o evaluare constantă și o ajustare atentă a răspunsului la sănătatea publică. Delta a fost detectată în cel puțin 98 de țări și se răspândește rapid în țările cu acoperire de vaccinare scăzută și ridicată”, a spus Ghebreyesus.

„Lumea trebuie să împartă în mod echitabil echipament de protecție, oxigen, teste, tratamente și vaccinuri. Până în iulie anul viitoar, 70% dintre oamenii din fiecare țară ar trebui să fie vaccinați(…)Acesta este cel mai bun mod de a încetini pandemia, de a salva vieți și de a conduce la o redresare economică cu adevărat globală și de a preveni ca alte variante periculoase să apară”, a adăugat el.

Acest punct a fost susținut de profesorul James Naismith, directorul Institutului Rosalind Franklin, Oxford.

„Cu atât de puțini oameni vaccinați în țările în curs de dezvoltare, pericolul este uriaș. Delta va copleși sistemele de sănătate rapid. Sistemele de sănătate copleșite vor duce la o creștere disproporționată a deceselor.”, spune Naismith.

Până în prezent, au fost distribuite 3 miliarde de vaccinuri, dar țările cu venituri mici au nevoie de noi centre de producție, a spus acesta.

„Îndemn acele companii precum BioNTech, Pfizer și Moderna să își împărtășească cunoștințele, astfel încât să putem accelera dezvoltarea noii producții. Cu cât începem mai repede să construim mai multe centre de vaccinare și să creștem capacitatea globală de vaccinare, cu atât mai repede putem diminua numărul morților”, susține oficialul.

Săptămâna trecută, FMI, Banca Mondială și Organizația Mondială a Comerțului s-au alăturat OMS cerând „acțiuni urgente” pentru creșterea rezervelor de vaccinuri. De asemenea, au cerut grupului de națiuni G20 să accelereze eforturile pentru a atinge obiectivele de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...