Avertisment: Sistemul sanitar riscă să intre în colaps din cauza numărului mare de infectări în rândul personalului medical

Publicat: 29 ian. 2022, 13:00, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Avertisment: Sistemul sanitar riscă să intre în colaps din cauza numărului mare de infectări în rândul personalului medical

Medicul militar Valeriu Ghorghiță avertizează că sistemul medical poate intra în colaps din cauza numărului mare de infectări cu noua tulpină Omicron. De asemenea, sistemul medical riscă să intre în colaps din cauza numărului mare de infectări cu Covid-19.

Sunt peste 150 de focare în spitalele din România, din care 123 doar în Capitală. Vorbim de peste 1.800 de persoane infectate, atât cadre medicale, cât și pacienți.

Unele dintre marile spitale COVID deja nu mai fac internări din cauza lipsei de personal. Spitalul Witting, spre exemplu, a oprit internările în secțiile de chirurgie generală și de medicină internă. Peste 40 de cadre medicale care lucrează în aceste secții sunt infectate. Într-o situație similară este și institutul „Marius Nasta”.

„Cea mai mare dificultate o reprezintă în acest moment numărul mare de pacienți COVID și numărul mare de angajați care se îmbolnăvesc și rămân în izolare sau în carantină. Numărul lor, din păcate, încă crește de la o zi la alta și acest lucru ne-a făcut să stabilim că pentru următoarele trei săptămâni concediile de odihnă vor fi suspendate la Institutul Marius Nasta. Și tot nu ajunge. De azi (vineri – n.r.) am început să reprogramăm pacienții care sunt programați în evaluare în spitalizarea de zi pneumologie, pentru că pur și simplu nu reușim să acoperim partea de spitalizare cronică și atunci evaluările care sunt programate și care pot fi amânate sunt amânate pentru o perioadă de timp limitată, sperăm noi”, a declarat vineri, la Digi24, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că rata de vaccinare în România este insuficientă și asta ar fi principala cauză de creștere a numărului de infectări.

Întrebat, vineri seara, la Digi24, dacă există riscul de a ne confrunta din nou cu un colaps al sistemului medical, ca la începutul pandemiei, Valeriu Gheorghiță a spus: „Evident că există acest risc, noi nu putem să spunem că nu am putea în niciun scenariu să ne confruntăm cu o asemenea situație. Pot să vă spun că într-adevăr, în momentul de față, în ciuda numărului mare de teste care se efectuează în fiecare zi, de peste 100.000, rata de pozitivare a lor este de peste 30 la sută, ceea ce ne pune într-o situație de transmitere comunitară accelerată a variantei Omicron, responsabilă, de altfel, și de numărul mare de îmbolnăviri”.

În România, rata de spitalizare și rata de internare în terapie intensivă este de două ori mai mare decât media europeană, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Asta înseamnă că în România, o persoană din 60 de persoane diagnosticate este internată, pe când în Europa, în general o persoană din 100 este internată. Iar în ceea ce privește rata de mortalitate, este în continuare de trei ori mai mare în România decât media europeană. La noi vorbim despre o persoană din aproximativ 500 care își pierde viața din cauza COVID, pe când la nivel european vorbim de o persoană din 1.500, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.