Avertisment sumbru: Oligarh rus avertizează asupra iminenței unui război nuclear

Publicat: 09 iul. 2024, 18:34, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Avertisment sumbru: Oligarh rus avertizează asupra iminenței unui război nuclear

Andrei Melnichenko, unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși, a lansat un avertisment dur în cadrul unui interviu recent acordat jurnalistului american Tucker Carlson. Melnichenko a declarat că tensiunile dintre Rusia și Occident au ajuns la un nivel periculos, apropiind lumea de un posibil război nuclear. Potrivit acestuia, situația actuală din Ucraina escaladează rapid, iar lipsa măsurilor de dezescaladare este alarmantă.

„Ne aflăm într-un moment foarte periculos, un moment pe care nu l-am mai experimentat de mult timp, aș spune că din 1984, ceva de genul acesta, din ultimii 40 de ani,” a subliniat Melnichenko, citat de publicația „Adevărul”. El a atras atenția asupra faptului că, deși rușii sunt profund îngrijorați de perspectiva unui război nuclear, Occidentul pare să nu ia în serios această amenințare.

În cadrul interviului, Tucker Carlson a confirmat că Statele Unite sunt, de fapt, într-un „război fierbinte cu Rusia”, dar că mulți americani nu realizează acest lucru. Întrebat despre probabilitatea unui război nuclear, Melnichenko a răspuns: „Din păcate, nu văd forțe care să lucreze serios la dezescaladare. Pentru că nu există încă o definiție clară a victoriei, a ceea ce ar însemna asta.”

Melnichenko a făcut o paralelă între situația actuală și toamna lui 2021, când au avut loc manevre militare la granița cu Ucraina, care au culminat cu invazia rusă. „Acum, situația pare și mai gravă,” a concluzionat el.

Implicațiile economice

Andrei Melnichenko este nu doar un oligarh influent, ci și un om de afaceri cu o avere estimată la 19,1 miliarde de dolari, potrivit Forbes. El a fondat companiile SUEK și EuroChem, ultima având prezență și în România. Chiar dacă aparent a renunțat la controlul direct al EuroChem pe 9 martie 2022, este foarte probabil să continue să influențeze activitatea companiei, care nu a fost sancționată până în prezent.

Ministrul elvețian al economiei, Guy Parmelin, a explicat că sancționarea EuroChem ar avea consecințe grave asupra pieței agricole, în contextul creșterii prețurilor la îngrășăminte. EuroChem este unul dintre principalii furnizori de îngrășăminte minerale din Europa, distribuind anual peste 4 milioane de tone de produse în peste 30 de țări.

Avertismentele lui Andrei Melnichenko vin într-un context global tensionat, subliniind necesitatea urgentă a unor măsuri de dezescaladare pentru a evita un conflict nuclear devastator. Situația actuală din Ucraina și reacțiile internaționale subliniază fragilitatea păcii mondiale și importanța unui dialog constructiv între marile puteri.