Avertismentul deputatului Vlad Piedone: Apele uzate din București sunt pline de droguri

Publicat: 09 apr. 2024, 08:12, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Avertismentul deputatului Vlad Piedone: Apele uzate din București sunt pline de droguri

O campanie desfășurată în cadrul Municipiului București în ceea ce privește consumul de droguri la nivelul populației a scos la iveală faptul că în capitală se consumă de trei ori mai multe droguri decât media europeană.

Deputatul PUSL Vlad Popescu Piedone a dezvăluit că s-a descoperit că în apele reziduale ale Municipiului București există o valoare de 10 mg/zi/1000 locuitori de ketamină față de media europeană de 3,21mg/zi/1000 locuitori. ”Acestă cifră ne indică faptul că în București există un consum regulat de ketamină, dar care este depășit în perioada sfârșitului de săptămână de cocaină și de MDMA (ectasy). Comparativ cu ketamina, valorile măsurate pentru cocaină au fost de 183 mg/zi/1000 locuitori, ea fiind o valoare foarte apropiată de media europeană de 285,56 mg/zi/1000 de locuitori, în timp ce pentru MDMA valoarea a fost de 18 mg/zi/1000 locuitori mult peste media europeană care este de 11,38 mg/zi/1000 locuitori”, a spus Vlad Popescu Piedone într-o interpelare parlamentară făcută ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, ce are ca obiect ”mari cantități de droguri au fost găsite în apele uzate din cadrul Municipiului București”.

Dar lucrul cel mai îngrijorător în ceea ce privește acest studiu este dat de faptul că vârsta consumatorilor este din ce în ce mai mică, susține Vlad Popescu Piedone. ”Astfel, la nivelul României există cazuri de copii de doar 12 ani care au ajuns în clinicile de dezintoxicare, ca urmare a consumului excesiv de droguri. Această situație fiind generată pe de o parte din cauza faptului că părinții nu reușesc să afle la timp de consumul de droguri al copilului sau copiilor lor, iar profesorii nu par să fie în totalitate interesați să oprească acest fenomen atunci când se confruntă cu el. Din acest motiv, situația a atras atenția experților din domeniu, care au decis realizarea unor teste a apelor reziduale ce provin din unitățile de învățământ pentru a determina dacă în interiorul acestor instituții se consumă astfel de substanțe. Datele măsurate din apele reziduale și reducerea vârstei consumatorilor de droguri de la noi din țară ar trebui să reprezinte motive serioase pentru Ministerul Afacerilor Interne dar și pentru Ministerul Educației în ceea ce privește începerea unei campanii de stopare a consumului de droguri în rândul elevilor, mai ales din cauza faptului că cifrele prezentate sunt îngrijorătoare. Nu putem să rămânem nepăsători la o problemă care a ajuns să afecteze 1 din 10 români la nivel național și să nu venim cu soluții concrete prin care să stopăm acest fenomen care afectează deja mulți români“, se mai spune în interpelarea deputatului Vlad Popescu Piedone.