Avertismentul primarilor de municipii la adresa lui Ciucă

Publicat: 18 feb. 2022, 10:31, de Puterea.ro, în News
Avertismentul primarilor de municipii la adresa lui Ciucă
Emil Boc si Nicolae Ciuca

Primarii de municipii care fac parte din Asociația Municipiilor din România conduşi de liberalul Emil Boc au transmis, ieri, o adresă către premierul Nicolae Ciucă în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la eventuala modificare a competenţelor Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională. Edilii consideră că experienţa acumulată de ADR-uri de-a lungul timpului este importantă şi cer Executivului să nu modifice cadrul legislativ.

În plus, aceştia atrag atenţia că Programul Operaţional Regional 2021-2027 este deja întârziat.

”Primarii de municipii membre ale AMR îşi manifestă îngrijorarea privind intenţia de modificare a prevederilor prin care ar fi afectată competenţa Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională în îndeplinirea rolului de autoritate de management şi considera că ar fi puternic afectată descentralizarea absorbţiei fondurilor europene, precum şi procesul de implementare a proiectelor cu finanţare europeană”, arată Asociaţia Municipiilor din România, într-un comunicat de presă. Totodată, edilii afirmă că Programul Operaţional Regional 2021-2027 este deja întârziat, acordul de parteneriat nefiind încă semnat la această dată.

”Considerăm că o reconsiderare a prevederilor din OUG 122/2020 ar întârzia şi mai mult absorbţia fondurilor europene şi ar pune în pericol procesul de modernizare şi de dezvoltare prin investiţii noi a comunităţilor locale. Ne manifestăm îngrijorarea privind intenţia de modificare a prevederilor prin care ar fi afectată competenţa Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională în îndeplinirea rolului de autoritate de management şi considerăm că ar fi puternic afectată descentralizarea absorbţiei fondurilor europene, precum şi procesul de implementare a proiectelor cu finanţare europeană”, au mai transmis primarii.  

Aceştia afirmă că legislaţia actuală pentru asigurarea eficientizării şi descentralizării procesului decizional al absorbţiei fondurilor europene a trecut de controlul de constituţionalitate al Curţii Constituţionale a României.  

”ADR-urile au fost înfiinţate pentru a asigura realizarea programelor de dezvoltare regională şi a planurilor de gestionare a fondurilor, dispunând de experienţa şi expertiza necesară pentru planificarea, programarea şi implementarea proiectelor de dezvoltare economico-socială. Pe parcursul a peste 20 de ani de activitate, capacitatea ADR-urilor de îndeplinire a funcţiilor de organism intermediar a fost evaluată în perioadele de programare 2007-2013 şi 2014-2020, atât de către Autoritatea de Audit cât şi de către Comisia Europeană. Din această perspectivă, ADR-urile au acumulat o experienţă valoroasă şi unică în România prin procesarea a peste 25.000 de proiecte publice şi private”, au mai transmis primarii.  

Asociaţia Municipiilor din România solicită Guvernului României, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: 

  • să menţină cadrul legislativ actual negociat de MFE şi structurile asociative cu Comisia Europeană, în ultimii trei ani; 
  • să acorde suport ADR-urilor în exercitarea atribuţiilor de autoritate de management stabilite prin OUG 122/2022, creându-se astfel premisele pentru ca programele operaţionale regionale să se desfăşoare în cele mai bune condiţii în beneficiul comunităţilor locale, respectând termenele angajate în raport cu Comisia Europeană. 

Documentul este semnat de Emil Boc, dar şi de 30 de primari de municipii, reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice.