Avertismentul specialiștilor! Anchetele epidemiologice devin irelevante: Oamenii se înțeleg între ei „nu te spun, nu mă spui”

Anchetele epidemiologice nu pot fi considerate surse de încredere, fiindcă oamenii nu spun întotdeauna adevărul și se acoperă unii pe alții pe modelul „eu nu te spun, tu nu mă spui”, spune vicepreședintele Societății Române de Epidemiologice, Emilian Popovici.

Specialistul spune că în ceea ce privește vaccinarea, avem o motivație în plus să nu ne infectăm, iar pentru asta trebuie să știm exact unde se produc infecțiile.

„În afară de locurile cunoscute – restaurante, baruri, cafenele, care momentan sunt închise în România – există posibilitatea de infectare în afara familiei, dar și în familie.

Oamenii greșesc câteodată gândind că dacă cineva îți este drag sau îi ești tu drag nu îți poate transmite virusul sau tu nu îi poți transmite. Și atunci, lasă garda jos, chiar în mediul apropiat – colegi de serviciu, prieteni, familie, cercul oamenilor cu care se întâlnesc zilnic.

În această direcție trebuie să fim atenți, nu numai în exteriorul casei, dar și în birou și în locurile frecventate împreună cu cei apropiați.

Astfel, sunt două zone de atenție – una în cercul celor apropiați, al familie, și alta în exteriorul acestui cerc”, a spus epidemiologul, citat de Digi24.ro.

Conform lui Popovici, ar fi util un jurnal în care oamenii să noteze persoanele cu care se întâlnesc, însă a atras atenția că un procent restrains ar face asta, cel mai probabil, sub 20%.

Anchetele epidemiologice, de neîncredere

Epidemiologul a mai semnalat și o situație care compromite ancheta epidemiologică.

„”Este important ca oamenii să spună adevărul, tot ce au de spus, unii înțeleg că se păzesc unii pe alții, nu spun de tine să nu intri și tu 14 zile (în izolare – n.r.) dar în momentul în care datele sunt incomplete sau neadevărate, anchetele de vin nerelevante.

Dacă oamenii ar fi cu totul onești în anchete și ar face un efort de gândire pentru a fi puși pe listă toți contacții, fără să protejeze pe cineva, aceste anchete ar căpăta altă relevanță.

Din păcate, este un procent de oameni care nu vor să se supere unii pe alții, pe principiul eu nu te spun, tu nu mă spui. Dar ce rezolvăm?

În aceste cazuri, ancheta devine nerelevantă din cauza celor care răspund așa la întrebări”, a mai spus specialistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...