Avertismentul specialiștilor: Mare atenție la utilizarea aplicaţiilor de dating

Activitatea intensificată pe aplicaţiile de dating ar putea fi însoţită de riscuri crescute pentru utilizatorii lor, avertizează specialiştii în securitate cibernetică ai Kaspersky.

Pandemia şi restricţiile care au venit cu aceasta au dus la o creştere a popularităţii aplicaţiilor pentru dating. De exemplu, numărul total de accesări pe Tinder a crescut cu 11% anul trecut, numărul zilnic de accesări depăşind recordul de 3 miliarde pentru prima dată încă din martie 2020. Acest lucru nu este deloc surprinzător dacă ne gândit că locurile în care oamenii obişnuiau să se întâlnească au fost închise în mod repetat în 2020 şi la începutul anului 2021. Activitatea intensificată pe aplicaţiile de dating ar putea fi însoţită de riscuri crescute pentru utilizatorii lor„, se arată într-o analiză a producătorului de soluţii antivirus.

Experţii menţionează că dacă un utilizator cade victimă oricăreia dintre aceste escrocherii depinde în mare măsură de măsurile de securitate implementate în aplicaţie şi de tipul de vulnerabilităţilor pe care le are.

Tinder este una dintre cele mai populare aplicaţii de întâlniri din lume

În 2017, Kaspersky a analizat nouă aplicaţii populare de întâlniri şi a scos în evidenţă următoarele detalii: şase dintre aceste aplicaţii permiteau oamenilor să identifice locaţia unui utilizator; patru dintre acestea permiteau aflarea numelui real al unui utilizator şi urmărirea conturilor sale de socializare, patru aplicaţii permiteau unui atacator să intercepteze informaţiile sensibile transferate.

Conform unei noi cercetări realizate în 2021, Tinder este una dintre cele mai populare aplicaţii de întâlniri din lume, cu peste 100 de milioane de ori descărcări din Google Play. Un număr similar de descărcări s-a consemnat în cazul unei alte aplicaţii de dating, Badoo, în timp ce Bumble, OkCupid şi Mamba au înregistrat câte 10 milioane de descărcări.

Nu este niciodată indicat să oferiţi cuiva acces la atâtea informaţii private

Aplicaţiile de întâlniri nu vor dispărea prea curând. Un studiu realizat de Stanford în 2019, a constatat că întâlnirile online erau deja cel mai popular mod de întâlnire a cuplurilor americane. Iar pandemia a dus o adevărată explozie a întâlnirilor la distanţă. Vestea bună este că, pe măsură ce aceste aplicaţii continuă să devină din ce în ce mai populare, cresc eforturile pentru creşterea securităţii lor, în special din punct de vedere tehnic. De exemplu, în timp ce patru dintre aplicaţiile studiate în 2017 au făcut posibilă interceptarea mesajelor trimise, toate cele nouă aplicaţii examinate în 2021 foloseau protocoale de transfer de date securizate.

Cu toate acestea, aplicaţiile de întâlniri lasă în continuare vulnerabile cantităţi semnificative de informaţii personale ale utilizatorilor, inclusiv locaţia lor aproximativă sau exactă, conturile de socializare cu orice date pe care le conţin, fotografii şi chat-uri. Nu este niciodată indicat să oferiţi cuiva acces la atâtea informaţii private”, atenţionează specialiştii.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, ce protejează prin produsele sale peste 400 de milioane de utilizatori individuali, precum şi 250.000 de companii-client

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Cristina Todoran și Ludovic Orban, fostul premier al României

Ludovic, te iubesc! Poze cu Orban și amanta tinerică EXCLUSIV

Telenovela dintre Ludovic Orban, fostul premier al României, și Cristina Todoran, tinerica politiciană PNL-istă continuă. Am primit la redacție un set de fotografii inedite...