Avion Ryanair deturnat spre Minsk, la ordinul preşedintelui Lukaşenko, pentru ca un jurnalist disident belarus aflat la bord să poată fi arestat

Publicat: 23 mai 2021, 22:22, de Mădălina Bălăceanu, în Internațional , ? cititori
Avion Ryanair deturnat spre Minsk, la ordinul preşedintelui Lukaşenko, pentru ca un jurnalist disident belarus aflat la bord să poată fi arestat

Un avion Ryanair care zbura din Grecia în Lituania a fost redirecţionat către Minsk, opoziţia din Belarus spunând că s-a făcut astfel încât un jurnalist disident de la bord să poată fi arestat. Cel care a dispus ca avionul să aterizeze la Minsk a fost preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, al cărui gest a determinat critici la nivel internaţional, transmite Reuters.

Canalul opoziţiei Nexta de pe Telegram a declarat că fostul său editor Roman Protasevici a fost reţinut. Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat Belarusul de o „acţiune urâtă”” şi a cerut eliberarea acestuia. Presa de stat din Belarus a relatat că avionul a fost deviat din cauza unei alerte de bombă.

Lituania, stat membru al UE, a cerut Uniunii Europene şi NATO să reacţioneze, Germania a solicitat o explicaţie imediată, iar primul ministru al Poloniei a numit măsura drept ”un act condamnabil, de terorism de stat”. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acţiunea Belarusului este ”cu totul inacceptabilă”.

Avionul, care zbura de la Atena la Vilnius, aproape ajunsese în Lituania când a schimbat direcţia şi a fost escortat la Minsk, capitala Belarusului, după ce a raportat că ar avea explozibili la bord, potrivit unui tracker de zbor online şi agenţiei de ştiri de stat BelTA. Oamenii legii din Belarus l-au luat din avion pe activistul Roman Protasevici, 26 de ani, şi l-au reţinut.

El era plasat pe o listă de persoane căutate, după protestele de stradă de anul trecut, în urma alegerilor prezidenţiale în care Lukaşenko a fost declarat câştigător, în timp ce adversarii s-au plâns de fraudă electorală, scrie News.ro. Lukaşenko a ordonat personal unui avion de război să însoţească Boeingul la Minsk, a relatat BelTA, potrivit căreia nu au fost găsiţi explozibili.

Lituania şi aliatul rus tradiţional Belarus sunt vecini şi foşti membri ai Uniunii Sovietice.

Lituania este acum membră a Uniunii Europene, Belarusul nu.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a cerut un răspuns internaţional.

„Fac apel la aliaţii NATO şi UE să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviaţia civilă internaţională. Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete”, a spus Nauseda.

Consilierul prezidenţial lituanian Asta Skaisgiryte a declarat că operaţiunea de aterizare forţată a avionului care transporta aproximativ 170 de persoane din 12 ţări pare să fi fost planificată în prealabil.

Ea a spus că serviciile de informaţii din Belarus ştiau cine se afla la bordul avionului, care a fost forţat să aterizeze cu ajutorul avionului de luptă MIG-29.

Protasevici locuia în Vilnius din noiembrie, a spus Skaisgiryte.

O purtătoare de cuvânt a autorităţii aeroportuare lituaniene a declarat pentru Reuters că avionul, programat să aterizeze duminică la Vilnius, era aşteptat să aterizeze mai târziu în acea zi.

Ryanair a declarat că echipajul avionului a fost informat de Belarus cu privire la o potenţială ameninţare la adresa securităţii la bord şi a fost instruit să se îndrepte către cel mai apropiat aeroport, Minsk.

Avionul a aterizat în siguranţă, pasagerii au fost debarcaţi şi controalele de securitate au fost efectuate de către autorităţile locale. Întârzierea a fost regretabilă şi în afara controlului său, a adăugat aceasta.

Departamentul pentru controlulul criminalităţii organizate din Belarus a raportat, de asemenea, că Protasevich a fost reţinut, dar apoi a şters afirmaţia de pe canalul său Telegram.

La putere din 1994, Lukaşenko a lansat o represiune violentă împotriva protestelor de stradă din 2020.

Aproximativ 35.000 de persoane au fost reţinute din august, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului. Zeci de oameni au primit condamnări la închisoare.

Autorităţile afirmă că au fost lansate peste 1.000 de dosare penale. Protasevich este unul dintre fondatorii serviciului de ştiri de opoziţie NEXT, un canal Telegram care a devenit una dintre principalele surse de ştiri despre demonstraţiile din Belarus. Canalul de ştiri esteste ostil lui Lukaşenko şi ajută la coordonarea protestelor.

Politicianul de opoziţie din Belarus Svetlana Tsikhanouskaya, principalul rival al lui Lukaşenko la ultimele alegeri, a declarat că autorităţile din Belarus ”au pus în pericol siguranţa pasagerilor la bord şi a întregii aviaţii civile în scopul pedepsirii bărbatului care a fost redactor al celui mai mare canal independent din Belarus, Telegram”.