Avuția românilor crește în guvernarea lui Marcel Ciolacu: salt semnificativ al prosperității naționale, confirmat de BNR

Publicat: 19 iun. 2024, 12:54, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Avuția românilor crește în guvernarea lui Marcel Ciolacu: salt semnificativ al prosperității naționale, confirmat de BNR

Sub conducerea Guvernului PSD, România a înregistrat o creștere semnificativă a avuției nete a populației în anul 2024, conform celor mai recente date publicate de Banca Națională a României. Resursele economice ale populației au ajuns la aproape dublul veniturilor față de finalul anului 2022. BNR confirmă astfel că starea financiară a românilor se menține robustă, evoluția reflectând politicile eficiente și măsurile guvernamentale orientate spre stabilitate financiară și prosperitate economică.

Banca centrală arată, în Raportul asupra Stabilității Financiare din iunie 2024, că avuția netă a populației a continuat să crească într-un ritm susținut, atingând aproximativ dublul venitului brut disponibil în trimestrul al patrulea al anului 2023.

Acest indicator este esențial pentru resursele economice ale populației și pentru reziliența în perioadele de stres economic. Un factor important care are impact pozitiv asupra indicatorului îl reprezintă politicile implementate de Guvernul PSD, care au susținut creșterea economică și au creat un mediu propice pentru investiții și economii.

Cu venituri în creștere, românii pot aloca mai mult pentru investiții pe termen mediu și lung

O tendință notabilă sub guvernarea PSD este diversificarea metodelor de investire ale românilor. Avuția financiară a populației a crescut semnificativ în perioada postpandemică, cu investiții importante în fonduri de pensii, titluri și acțiuni cotate la Bursă. În trimestrul al patrulea al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, fondurile de pensii au înregistrat o creștere de 31%, titlurile de 40%, iar acțiunile cotate de 28%.

Programele de emisiuni de titluri de stat Tezaur și Fidelis au avut un succes deosebit, încurajând creșterea deținerilor de titluri de stat prin randamente atractive. Valoarea totală a subscrierilor prin programul Tezaur în 2023 a fost de 12,2 miliarde de lei, cu o valoare medie de 42,5 mii lei pe subscriere, în timp ce prin programul Fidelis au fost subscrise titluri de stat totalizând 9,4 miliarde de lei, cu o valoare medie de 147,2 mii lei pe subscriere.

Venituri mai mari pentru români înseamnă și mai multe investiții la bănci și pe piața de capital

Datorită eforturilor PSD de creștere a nivelului de trai al românilor, câștigul salarial mediu net a ajuns deja la 5.217 lei (1.043 euro) încă din luna aprilie 2024, iar de la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 lei, adică un plus de 23% față de momentul preluării guvernării de social-democrați, adică o creștere a puterii de cumpărare cu 17-20% pentru peste 1,8 milioane de salariați.

În plus, în România există acum peste 1,5 milioane de contracte de muncă cu venituri de peste 1.000 euro net, dublu față de anul 2020.

Guvernarea Ciolacu a adus cele mai mari creșteri a puterii de cumpărare din ultimii cinci ani. Au fost adoptate măsuri de creștere a veniturilor pentru peste 11 milioane români, iar față de momentul intrării la guvernare, PSD a scos peste o jumătate de milion de români din categoria celor aflați la limita sărăciei.