Azi e Acoperământul Maicii Domnului: Marea sărbătoare, explicată de preot. Ce e bine să nu faci

Publicat: 01 oct. 2022, 08:00, de Eliza Popa, în ESENȚIAL , ? cititori
Azi e Acoperământul Maicii Domnului: Marea sărbătoare, explicată de preot. Ce e bine să nu faci

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea cu cruce roșie, prăznuită în calendarul creștin ortodox pe 1 octombrie.

Azi se merge la slujba de la biserică cu fructe de toamnă, turte, plăcinte, colaci, must și colivă, ca să fie sfințite de către preot și apoi împărțite celor sărmani.

Preotul Florin Ciprian Petre spune că de, de multe ori, credincioșii confundă Acoperământul Maicii Domnului cu Brâul Maicii Domnului, chiar dacă este vorba despre două lucruri complet diferite.

Mai exact, Acoperământul Maicii Domnului era un articol vestimentar purtat în mediul palestinian. Acesta era, de fapt, un văl mai lung, care acoperea umerii și spatele și pe care femeile îl puteau folosi și pentru a căra diferite alimente. Un astfel de articol vestimentar purta și Fecioara Maria. „Biserica Ortodoxă o sărbătorește și astăzi, 1 octombrie, pe Maica Domnului, cinstind cu e­vlavie Sfântul ei Acoperământ. Acoperământul sau maforionul era un articol vestimentar specific mediului palestinian. 

Femeile purtau un văl sau un şal mai lung, ce le cădea pe umeri şi pe spate, care avea la nevoie și o utilitate practică, fiind folosit şi pentru a căra alimente sau cereale. În mod obișnuit, acest acoperământ era confecționat din păr de cămilă, din ţesături de cânepă sau in, iar ca accesoriu vestimentar pentru evenimente deosebite era făcut din unul dintre materiale mai preţioase, precum lâna sau porfira. Deşi uneori Acoperământul a fost confundat cu Brâul Maicii Domnului, ele sunt în realitate două relicve diferite”, a precizat preotul Florin Ciprian Petre, potrivit Kanal D.

Din moși strămoși

Există mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate odată cu această zi de sărbătoare. Sărbătorile cu cruce roșie în calendarul ortodox sunt considerate de biserică drept zile de odihnă, așadar în aceste zile nu se muncește, nu se spală rufe și nici nu se face curățenie în casă sau gospodărie.

Tot de Acoperământului Maicii Domnului nu trebuie te cerți cu aproapele tău. Iar cine se ceartă în această zi de sărbătoare atrage ghinionul asupra sa. În tradiția creștină, se spune că pe 1 octombrie începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că începe să cadă bruma. O altă tradiție din moși strămoși spune că, atunci când se celebrează Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii trebuie să țină post pentru a fi feriți de boli și răutate.

Potrivit unei alte superstiții, fetele care nu au păr lung și bogat, trebuie să se roage în această zi la Maica Domnului. Aceasta va asculta rugăciunile și le va îndeplini dorința fetelor de a avea păr lung. Mai mult în această zi, nu este bine ca femeile și bărbații să se tundă.