Azi e Soborul Maicii Domnului. Ce e interzis să faceți

Publicat: 26 dec. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Azi e Soborul Maicii Domnului. Ce e interzis să faceți

În cea de-a doua zi a Crăciunului se prăznuiește Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Sărbătoarea reprezintă adunarea la slujbă a credincioşilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii ca a doua zi după marile praznice să se facă pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau care sunt în directă legătură cu el.

Soborul Macii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc, închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, este una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare şi pentru alţi sfinţi precum Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli. Semnificația este că adunarea cea cerească se uneşte cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfinţenia Sa.

E interzis să bârfești, să înjuri și să uneltești

Potrivit datinilor populare, pe 26 decembrie este interzis să bârfești, să înjuri și să uneltești împotriva celorlalți. Se spune că cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi.

Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, că altfel nu se mărită. Tradițiile populare mai consemnează că, dacă a doua zi după Crăciun bate tare vântul, se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă. Pentru cea de-a doua zi de Craciun, în fiecare zona din țară s-a împământenit un obicei specific. În Bistrița Năsăud, spre exemplu, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii își cheamă mândrele la joc. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.

În unele zone, se poartă dusul oameniilor „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul.