Azi e Thanksgiving Day! Tradiții de Ziua Recunoștinței

Publicat: 25 nov. 2021, 11:30, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Azi e Thanksgiving Day! Tradiții de Ziua Recunoștinței

Anul acesta, Ziua Recunoștinței are loc în SUA pe 25 noiembrie. Americanii sărbătoresc această zi în a patra zi de luni a lunii noiembrie, în fiecare an. Această zi este sărbătorită și în Canada, Grenada, Saint Lucia și Liberia.

În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a patra zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a americanilor. Astfel, Thanksgiving Day este o sărbătoare anuală de o zi, în care i se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an. Deși Ziua Recunoștinței are rădăcini istorice în tradițiile religioase, ea are și un puternic caracter laic. Pentru americani, Thanksgiving Day este, în primul rând, o sărbătoare a familiei, în care rudele, reunite, sacrifică un curcan în semn de mulțumire pentru anul care se apropie de final.

De Ziua Recunoștinței, vecinii, rudele și prietenii se adună în casele din SUA, se ospătează cu curcan și plăcintă de dovleac și își arată recunoștința pentru sănătate, fericire și pentru cei din jurul lor. Sărbătoarea, recunoscută pentru prima dată la mijlocul anilor 1800, punea accent mai puțin despre oferirea de cadouri și mai mult pe mulțumiri. Urmărirea Paradei de Ziua Recunoștinței care este una dintre cele mai cunoscute tradiții de sărbătoare din Statele Unite, unde mii de oameni se aliniază pe străzile din Manhattan pentru a o urmări. Majoritatea afacerilor sunt închise joi și vineri, pentru a permite angajaților să petreacă mai mult timp cu familia și prietenii. 

Ziua Recunoștinței – tradiții

Mâncărurile obligatorii în această zi sunt: curcan la cuptor, sos de afine, umplutură, piure de cartofi și sos și cartofi dulci și varză de Bruxelles. Caserola de fasole verde a devenit un fel de mâncare populară. În completarea mesei vine plăcinta de dovleac pentru desert. Apoi, această zi e un moment perfect pentru a reflecta asupra anului alături de familie și prieteni și de a împărtășiți ceva pentru care se poartă recunoștință. Nu în ultimul rând, sermărește un meci de fotbal american – fotbalul american este cel mai popular sport din SUA, iar ideea de a juca meciuri de Ziua Recunoștinței datează de fapt încă din 1876, la scurt timp după ce a fost inventat acest joc.

În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei și se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă. Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure.

În Canada, rădăcinile sărbătorii diferă de cele din SUA. Exploratorul britanic Martin Frobisher încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reușit, dar s-a stabilit în Canada. În anul 1578, acesta a ținut o ceremonie pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru faptul că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Alți coloniști sosiți ulterior au continuat tradiția.