Azi e Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale. Care e primul parc de acest gen din România

La 24 mai, anual, marcăm ziua europeană a parcurilor naţionale. Astfel, sutem invitaţi să conştientizăm valoarea şi beneficiile ariilor protejate de pe continent.

Sunt zone ale căror frumuseţe naturală şi bogăţie a faunei trebuie conservate. În mai 1909, Suedia crea primele 9 parcuri naturale din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

La iniţiativa naturalistului Alexandru Borza

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

În România, cel dintâi a fost Retezatul, în 1935, la iniţiativa naturalistului Alexandru Borza. Sărbătoarea este marcată – în Europa – prin dezbateri şi acţiuni de ecologizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...