Azomureş începe oprirea producţiei, din cauza preţului ridicat la gaze naturale

Azomureş Târgu-Mureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura autohtonă și unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, a început, vineri, să oprească temporar producţia, ca urmare a creşterii preţului gazelor naturale. Instalaţiile se vor opri complet în următoarele zile, până în data de 20 decembrie.

Pe data de 6 decembrie, compania anunţase deja că intenţionează să întrerupă  producţia, instalaţiile urmând să se oprească complet treptat în decembrie.

”Angajaţii vor veni în continuare la serviciu şi sunt pregătiţi în orice moment să reia producţia dacă şi când condiţiile pieţei o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activităţi vor fi mentenanţa locală şi pregătirea instalaţiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situaţia de pe piaţa din România se va îmbunătăţi”, a declarat Harri Kiiski, CEO Azomureș.

Între timp, preţul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ. Astfel, dacă la începutul lunii, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, se ajunsese la 132 Euro/MWh.

În România, creşterea prețurilor a fost şi mai pronunţată, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la nivel european, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adânceşte, arată repreznetanții Azomureș.

Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotaţia la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro faţă de preţul de referinţă European (TTF), în ultima lună în România preţul final a fost cu 9 euro peste preţul de referinţă TTF. Între timp, preţul certificatelor de carbon s-a majorat la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro.

„Combinarea acestor efecte pe piaţa românească înseamnă că preţul îngrăşămintelor româneşti ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de preţuri şi, prin urmare, este imposibil ca Azomureş să opereze cu astfel de costuri”, a mai declarat Harri Kiiski.

Cum vrea să ajute Guvernul

Reprezentanții Azomureș spun că apreciază intenția Guvernului de a acorda subvenţii direct fermierilor pentru achiziţia de îngrăşăminte pentru a acoperi costurile foarte mari la îngrăşăminte, însă, din păcate, ea nu va ajuta cu nimic producția din România care va înceta. Practic, va sprijini în cele din urmă importurile din alte ţări.

La acest moment, există restricţii la export din ţări precum Rusia, Turcia, Egipt şi China. În context regional, unii producători din ţările vecine (de exemplu, Ungaria) au informat clienţii despre concentrarea vânzărilor de produse pentru consumul intern, limitându-şi astfel exporturile, anunţă Azomureş.

De asemenea, compania a anunţat că nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021. Plata ajutorului pentru anul 2020, în baza Ordonanţei 81/2019, a fost realizată abia la sfârşitul anului 2021.

”Acest ajutor a susţinut costurile certificatelor de emisii (energie electrică) şi s-a aplicat la peste 30 de companii mari consumatoare de energie din România”.

Reprezentanții Azomureş au mai precizat că vor continua dialogul cu toţi actorii implicaţi în gestionarea crizei energetice care afectează furnizarea de îngrăşăminte fermierilor români, fiindcă “campania agricolă de primăvară (martie – aprilie 2022) poate fi grav afectată de lipsa aprovizionării cu îngrăşăminte, consecinţele urmând să fie mai vizibile în vara anului 2022”.

Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România (aproximativ 10% din consumul national). Combinatul furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Azomureş a realizat, în 2020, o cifră de afaceri de 1,8 mi­liarde de lei, iar pentru anul acesta şi-a bugetat un business de aproape două mi­liarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...