Bacteriile din cavitatea bucală ar putea fi cauza abceselor cerebrale letale

Potrivit unui studiu, bacteriile cunoscute că provoacă infecții bucale pot contribui la apariția abceselor cerebrale cu potențial letal.

Concluziile studiului au fost publicate recent în Journal of Dentistry.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au examinat dosarele a 87 de pacienți spitalizați cu diagnosticul de abces cerebral.

Pentru a determina cauza acestor abcese, ei au folosit datele microbiologice obținute prin prelevări din aceste abcese.

Rezultatul? 52 de pacienți  pentru care nu a fost identificată nicio cauză a abcesului erau de trei ori mai susceptibili de a avea bacterii bucale în aceste eșantioane prelevate.

În plus, acești pacienți prezentau un număr semnificativ mai mare de Streptococcus anginosus, o bacterie care ar putea fi responsabilă de apariția unei faringite, a unei bacterimii și a unor infecții la nivelul unor organe, cum este creierul, plămânii și ficatul, subliniază autorii acestui studiu.

Frecvent, această bacterie este prezentă în abcesele dentare.

Chiar dacă sunt cunoscute multe cauze potențiale ale abceselor cerebrale, originea exactă a aceste infecții rămâne clinic adesea neindentificată.

Totuși, este surprinzător de a descoperi frecvent bacterii orale în abcesele cerebrale de origine inexplicabilă, spune dr. Holly Roy, principalul autor al studiului. ”Asta marchează importanța îmbunătățirii iginei buco-dentare”, mai spune acesta.

Alte studii clinice aflate în curs de derulare cercetează legăturile între sănătatea gingiilor și maladia  Alzheimer.

Ce este abcesul cerebral

Abcesul cerebral este o colecție intracerebrală de puroi. Afecțiunea apare de obicei atunci când bacteriile sau ciupercile ajung în creier fie prin sânge, fie printr-o zonă infectată, cum ar fi urechile sau sinusurile.

În cazul abcesului cerebral, este extrem de importantă administrarea de urgență a tratamentului. Fără tratament sau întârzierea acestuia pot duce la complicatii foarte grave, inclusiv la moartea pacientului. Chiar și cu tratament, unii pacienti pot avea probleme neurologice pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...