Un nou studiu a descoperit că balenele ucigașe încearcă uneori să-și împartă prada cu oamenii pentru a dezvolta relații cu aceștia.
Se observă că animalele domestice, cum ar fi pisicile, lasă uneori prada la picioarele sau la ușa stăpânului lor, adesea ca o demonstrație de afecțiune sau ca un sentiment de împărțire a hranei cu „familia”. Dar acest comportament nu a fost documentat în rândul animalelor aflate în sălbăticie.
Un studiu care documentează obiceiul balenelor ucigașe, în sălbăticie, de a oferi hrană oamenilor, pune sub semnul întrebării presupunerile despre comportamentul social al animalelor, dezvăluind o interacțiune slab studiată între mamiferele marine și oameni, interacțiune ce ar putea fi caracterizată drept jucăușă și socială.
Gestul ar putea indica interesul lor de a interacționa cu noi
Într-un nou studiu publicat în Journal of Comparative Psychology , cercetători din Canada, Noua Zeelandă și Mexic au documentat 34 de interacțiuni pe parcursul a două decenii, în care au fost implicate balene ucigașe care încercau să ofere hrană oamenilor. Incidentele au avut loc în întreaga lume, în oceanele din largul coastelor Californiei, Noii Zeelande, Norvegiei și Patagoniei. Autorul principal, Jared Towers, a declarat:
„Orcile împart adesea mâncarea între ele. Este o activitate prosocială și o modalitate prin care construiesc relații între ele. Faptul că împart mâncarea și cu oamenii ar putea indica interesul lor de a interacționa cu noi.”
Cercetătorii au analizat fiecare dintre momentele în care animalele au cedat din hrană și au descoperit că, în 11 cazuri, oamenii se aflau în apă, când orcile s-au apropiat de ei. În 21 de cazuri, oamenii se aflau în bărci, iar în două cazuri, oamenii erau pe țărm.
„Acest comportament ar putea reprezenta unele dintre primele relații dintre un prădător sălbatic care folosește intenționat prada, dar și alte obiecte, pentru a investiga direct comportamentul uman. Toate aceste caracteristici sugerează că balenele ucigașe au capacitatea și motivația de a împărtăși lucruri, iar la baza acestei motivații pot fi mai multe obiective pe care balene și le propun, obiective care pot include beneficii materiale, intelectuale sau emoționale pe termen scurt sau lung, niciunul dintre acestea neexcluzându-se reciproc”, au scris oamenii de știință.
Balenele ucigașe au așteptat și răspunsul oamenilor
Cercetătorii au descoperit că balenele ucigașe au așteptat să vadă ce se va întâmpla după ce au făcut ofrande oamenilor, în toate cazurile, cu excepția unuia. Mamiferele marine au încercat, de asemenea, să fie persuasive, oferind hrană de mai multe ori în șapte cazuri, după ce oamenii au refuzat-o inițial.
Interesant este că, deoarece balenele ucigașe sunt animale inteligente și sociale, cercetătorii suspectează că împărțirea hranei ar putea fi o modalitate prin care acestea se pot lega cu rude și cu persoane care nu sunt neapărat rude. Întrucât balenele ucigașe vânează adesea pradă mare, ele au o rezervă de hrană. Studiul afirmă:
„Oferirea de obiecte oamenilor poate include simultan oportunități pentru balenele ucigașe de a practica comportamente culturale învățate, de a explora sau de a se juca și, astfel, de a învăța despre noi, de a ne manipula sau de a dezvolta relații cu noi. Având în vedere abilitățile cognitive avansate și natura socială și cooperativă a acestei specii, emitem ipoteza că oricare sau toate aceste explicații și rezultate ale unui astfel de comportament sunt posibile.”