Banca Centrală Europeană va redefini grafica bancnotelor euro, până în 2024

Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să redefinească elementele grafice ale bancnotelor euro, în colaborare cu cetățenii europeni, în cadrul unui proces care este așteptat să conducă la o decizie finală în anul 2024, se precizeză, luni, într-un comunicat al BCE.

Elementele grafice ale bancnotelor euro actuale se bazează pe tema „Epoci și stiluri”, reprezentată de ferestre, porți și poduri.

”Procesul va începe prin crearea unor grupuri de reflecție, care vor avea misiunea colectării opiniilor cetățenilor din întreaga zonă euro cu privire la temele posibile pentru viitoarele bancnote euro. Un grup consultativ tematic cuprinzând câte un expert din fiecare țară a zonei euro va prezenta apoi Consiliului guvernatorilor BCE o listă de preselecție a noilor teme. Membrii grupului consultativ au fost deja numiți de BCE pe baza propunerilor din partea băncilor centrale naționale din zona euro și provin din domenii diverse precum istorie, științe naturale și sociale, arte vizuale și tehnologie. Elementele grafice ale bancnotelor euro actuale se bazează pe tema „Epoci și stiluri”, reprezentată de ferestre, porți și poduri”, se precizează în comunicat.

Președinta BCE, Christine Lagarde a declarat că a sosit momentul reînnoirii aspectului bacnotelor noastre.

„Bancnotele euro nu vor dispărea prea curând. Acestea sunt un simbol tangibil și vizibil al coeziunii noastre în Europa, îndeosebi în perioadele de criză, existând încă o cerere puternică pentru acestea(…)După 20 de ani, a sosit momentul să reînnoim aspectul bancnotelor noastre pentru ca europenii de toate vârstele și din toate mediile să se poată recunoaște în acestea”, a declarat președinta BCE, Christine Lagarde.

Acest proces, proiectat să se finalizeze în 2024 presupune mai multe etape: ”În urma propunerilor formulate de grupul consultativ, BCE va solicita contribuția publicului cu privire la temele preselectate. Va urma un concurs de grafică pentru noile bancnote, după care BCE va consulta din nou publicul. Consiliul guvernatorilor va adopta decizia finală”.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole