Banca de Dezvoltare a României va fi înfiinţată în iunie

Banca de Dezvoltare a României urmează să fie înfiinţată în luna iunie, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. El a mai precizat că au fost capitalizate mai multe bănci, iar procesul a continuat cu construcţia noii Bănci de Dezvoltare a României.

„În acest timp am reuşit să capitalizăm şi să întărim băncile româneşti şi nu vreau să se înţeleagă greşit, este nevoie ca pentru politicile publice să ai market maker, dacă vreţi, care să conducă programele şi apoi, prin atracţie vor veni şi celelalte elemente ale sistemului bancar deopotrivă să ajute. Şi în felul acesta cel puţin a fost un efort mare de consolidare a CEC Bank, a Exim Bank, închidere a fuziunii cu Banca Românească şi mai nou, construcţia noii Bănci de Dezvoltare a României, care în iunie va fi înfiinţată”, a spus Adrian Câciu la dezbaterea la dezbaterea „Soluţii de garantare financiară – Retrospectivă şi perspectivă 2023-2024.

Fără fonduri europene şi fără instrumentele financiare europene, România nu are la momentul acesta capacitatea să-şi producă propriile resurse financiare necesare pentru dezvoltare, a mai spus ministrul. Ar avea o capacitate redusă doar pentru menţinere.

„Dar dacă vrem o Românie dezvoltată, o Românie membru al OCDE, în curând, ne trebuie şi trebuie să facem eforturi ca toate resursele financiare puse la dispoziţie de bugetul european să ajungă şi în România. Aici felicit FNGCIMM în primul rând pentru implicarea în zona implementării InvestEu în România şi eu cred că suntem pe o cale şi provocatoare, dar şi bună, cea mai bună pentru viitorul României. Aş mai spune nişte cifre de nivel. România îşi poate permite ca în fiecare an să dea instrumente financiare de peste 10 miliarde de euro. Problema la care trebuie să lucrăm împreună este cum realizăm capitalizarea proprie a companiilor româneşti. Practic unde vreau să ajung în momentul acesta este că dacă noi, fondurile de garantare, statul, băncile ne facem job-ul nostru, trebuie să mai acţionăm printr-o serie de canale care pot sprijini antreprenorii să aibă propriu capital. Şi aici sunt cel puţin două canale: canalul fiscal şi canalul financiar propriu. Canalul fiscal pe care îl cunoaşteţi şi care din punctul meu de vedere este unul foarte bun pentru ceea ce înseamnă clasa de mijloc economică, pentru IMM-uri şi care ar trebui îmbunătăţit în sensul pozitiv pe acele elemente de potenţial şi care să asigure trecerea în economia de producţie. Dacă vreţi, pot să traduc. Facilităţile pe care statul le acordă ca şi credite fiscale trebuie îndreptate către zonele şi către companiile de servicii unde avem excedent comercial, dar şi către companiile care produc şi procesează sau re-realizează valoarea adăugată, inclusiv companiile inovatoare, companiile implicate, digitalizare etc”, a precizat Adrian Câciu.

1 COMENTARIU

  1. „ Problema la care trebuie să lucrăm împreună este cum realizăm capitalizarea proprie a companiilor româneşti.”
    Da este o MARE problemă nerezolvată – cu așa zisele „companiile românești”; micii și marii „intreprinzători”” visează și acum la vile, power&money și multe vacanțe exotice de lux obținute, peste noapte, a 2-a zi de dimineață, la prima ora.
    Eh, trebuie să recunoaștem că totuși s-au „emancipat” și au prelungit „timpul” cu câteva ceasuri pentru obținerea beneficiilor. Altora care au inventat roata (rotativă) le-a luat cu mult mai mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Ferma Ancuței – Văcuțele de lapte, atracția Farm-Park-ului de la Moara...

Parcul de la Ferma Ancuței de la Moara Vlăsiei, situat la vreo 30 km de Capitală, reprezintă rezultatul muncii de peste un deceniu a...