Băncile cu capital austriac BCR şi Raiffeisen au creşteri modeste la creditare

Publicat: 01 mart. 2024, 14:25, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE , ? cititori
Băncile cu capital austriac BCR şi Raiffeisen au creşteri modeste la creditare
Raiffeisen Bank, suspectata de spalare de bani

Băncile cu capital austriac Banca Comercială Română (BCR) şi Raiffeisen Bank au înregistrat în anul 2023 creșteri modeste ale volumului de creditare, de doar 6%, respectiv 3%, situându-se sub rata inflației și sub media de creștere a creditării la nivelul întregului sistem bancar din România, care a fost de aproximativ 7%.

Dinamica survine într-un context în care economia românească a generat o expansiune de 2%, iar inflația anuală a scăzut la 6,6%.

Instituțiile financiare din România cu investiții austriece, alături de alte entități bancare internaționale de la noi, se bazează pe fondurile acumulate prin depozite de la consumatorii individuali locali și companii locale pentru a sprijini economia prin acordarea de împrumuturi. Aceste bănci aleg să nu transfere capital din Austria sau state în scopul finanțării.

Situația ridică semne de întrebare cu privire la motivul pentru care aceste bănci, deși dețin un raport credite/depozite în jur de 75%, nu accelerează ritmul de creditare, în special într-un mediu economic ca cel românesc care ar putea beneficia de un impuls în acest sens.

La BCR, controlată de grupul austriac Erste, creditele au crescut în 2023 cu 6,2%, ajungând la un sold de 58,7 miliarde lei.

La Raiffeisen Bank România, parte a grupului austriac Raiffeisen, s-a raportat o creștere anuală a creditării de doar 3%, atingând un sold de 40,7 miliarde lei.

Trendul modest al creditării din partea băncilor cu capital austriac și alte bănci străine prezente pe piața românească sugerează o posibilă strategie conservatoare de finanțare, concentrându-se pe utilizarea depozitelor atrase de la clienții retail și corporativi din România.