Bani băgați de polițiști cu forța în buzunarul unui tânăr vizat de un flagrant

Publicat: 21 sept. 2023, 12:49, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Bani băgați de polițiști cu forța în buzunarul unui tânăr vizat de un flagrant

Un caz incredibil de abuz de autoritate și comportament ilegal al polițiștilor a fost dezvăluit recent, după ce înregistrări audio și video au ajuns în posesia ziarului Libertatea. Evenimentele au avut loc în august anul trecut în Timișoara, când Alin*, în vârstă de 18 ani, a fost implicat într-un flagrant organizat de poliție în legătură cu acuzații de șantaj.

Alin a dezvăluit că metoda sa de a face rost de bani consta în găsirea de conturi populare pe Instagram, le raporta pentru motive inventate și apoi le bloca. După aceea, el le cerea utilizatorilor bani pentru a debloca conturile. Cu toate că acțiunile sale erau ilegale, Alin nu părea să conștientizeze acest lucru și chiar posta pe profilul său de Instagram imagini cu conturile blocate.

Înregistrarea audio și video dezvăluie modul în care polițiștii au procedat în timpul flagrantului, inclusiv momentele în care au băgat bani în buzunarul lui Alin și l-au pus cu forța să scoată telefonul mobil. Mai târziu, Alin a fost lovit și imobilizat pe trotuar timp de aproximativ zece minute, în timp ce polițiștii se ocupau de alte treburi.

În ziua flagrantului, Alin a înregistrat întâlnirea cu o fată pe care o șantaja, într-o parcare din Timișoara. Poliția a intervenit și l-a imobilizat pe Alin și pe un prieten al său. În timpul evenimentului, polițiștii au băgat cu forța 200 de euro în buzunarul lui Alin, bani care fuseseră concepuți să servească drept flagrant și pe care fata nu reușise să-i dea.

Ulterior, înregistrarea a fost ștearsă din memoria telefonului lui Alin, dar se pare că a fost deja stocată în cloud, de unde a fost recuperată.

Victima: „N-am apucat să-i dau banii”

După trei minute, apare în trombă poliţia care îl imobilizează pe Alin, dar şi pe amicul lui, aflat în maşină. Sunt patru poliţişti de la Biroul de Investigaţii Criminale şi doi de la Secţia 4 a Poliţiei Municipiului Timişoara. Momentul e surprins pe înregistrarea lui Alin, care a ajuns în posesia ziarului Libertatea

Polițist: Poliția! Poliția! Pune-te jos! Pune-te jos, lasă telefonul jos! Pune-te pe spate!

Alin: Pe spate… Polițist: Stai așa cu fața. Ce faci aici?

Alin: Nimic, vorbesc cu fata.

Polițist: Ce ai la tine?

Alin: Portofelul.

Polițist: Ce ai în portofel?

Alin: Nimic. Actele. Polițist: Câți bani ai la tine?

Alin: Niciun leu. Nu am bani la mine.

Ioana: Nu i-am… N-am apucat să-i dau banii.

Alin: N-am luat bani de la ea. Niciun ban nu am luat.

Poliţist: Da?! Alin: Da. Niciun ban.

Poliţist: Nici nu tre să iei.

Alin: N-am luat.

Ioana: Uite aici ţi-s…

Poliţist: Ţi-i dă acuma.

Ioana: …banii ce tre să ți-i dau.

Alin: Nu mi-i trebuie. Eu nu-i iau.

De trei minute, Alin stă pe asfalt, lungit pe spate. Telefonul lui e lângă el. Un polițist vine şi-i ordonă să se întoarcă pe burtă şi să pună „mâinile în lateral”.  Pe înregisrare se aude o lovitură, iar tânărul se vaită. În următoarele zece minute, tânărul e ţinut pe trotuar, cu faţa-n jos, iar trecătorii, neştiind ce se întâmplă, vor să-l ajute. „Îi e rău?”. „Aţi sunat la Salvare?”, întreabă oamenii, iar poliţiştii le cer să-şi vadă de drum.  Ei aşteaptă să vină criminalistul, care întârzie. Pentru că „toată lumea se uită”, după cum observă un poliţist, Alin e ridicat de pe trotuar şi băgat în maşina poliţiei. Înainte de a fi încătuşat, e pus să-şi bage în buzunar telefonul care înregistrează în continuare.

Când apare criminalistul, Alin e coborât din maşină şi i se face controlul corporal. Tânărul reclamă că poliţiştii i-au băgat în buzunar banii de flagrant şi refuză să-i atingă. Telefonul lui înregistrează totul: Citeşte întreaga ştire: Bani băgați de polițiști cu forța în buzunarul unui tânăr vizat de un flagrant. ÎNREGISTRĂRI: „Niciun ban n-am luat”, „Lasă că ţi-i dau eu”, îi spune poliţistul:

Poliţist 1: O să facem un control corporal cu tot ce ai la tine în buzunar. O să scoți şi o să pui tot jos…

Poliţist 2: (neinteligibil) astfel încât să nu spui că te-am abuzat sau ţi-am făcut ceva…

Poliţist 1: Încă. (…) Te rog să scoţi în prezenţa martorului B. (anonimizat – n.r.), domnului B., te rog frumos să scoți toate bunurile pe care le ai asupra ta. Alin: Telefonul meu. Amândouă telefoanele.

Poliţist 1: Altceva ce mai ai la tine? Alin: Portofelul. Poliţist 1: Documente?

Alin: Aşa.

Poliţist 1: Mai ai, nu?

Alin: Şi nişte bani ce mi-au băgat băieţii în buzunar. Eu nu vreau să pun mâna pe ei, sincer. Domnul filmează, să îi scoată cineva cu o mănuşă.

Poliţist 1: Scoate-i tu, că te-o auzit pe cameră.

Alin: Nu, nu, nu. Ascultă-mă. Nu vreau să pun mâna, pentru că se pot lua amprente.

Poliţist 1: De pe bancnote? Nu există amprente.

Alin: Sincer? Nu vreau. Aşa!

Poliţist 1: Hai că pun eu mâna. Și-ţi iau amprentele, bine? Uite aici. Să notezi, te rog, seriile. Uite pun mâna aşa, ştii, să fie toate amprentele mele! Bun?

După eveniment, Alin a fost dus la secția de poliție, unde a mărturisit că polițiștii i-au băgat banii de flagrant în buzunar. Totuși, avocatul lui Alin susține că acesta a fost constrâns să recunoască toate acuzațiile formulate împotriva sa și că a dat două declarații de recunoaștere identice, care nu au fost înregistrate audio-video.

Cazul a stârnit controverse și a dus la formularea unei plângeri penale împotriva polițiștilor pentru cercetare abuzivă, purtare abuzivă și fals intelectual. Cazul este în curs de investigare, iar autoritățile trebuie să facă față acuzațiilor grave de comportament neetic și ilegal în timpul flagrantului.

*Nota: Numele reale ale persoanelor implicate nu au fost dezvăluite pentru a proteja identitatea lor.