Bani ca la turci: prima companie de afaceri din Anatolia a fost înființată acum 4000 de ani, cu 15 kilograme de aur!

Publicat: 29 mai 2024, 16:48, de Radu Caranfil, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Bani ca la turci: prima companie de afaceri din Anatolia a fost înființată acum 4000 de ani, cu 15 kilograme de aur!

O tăbliță de 4000 de ani găsită în Kültepe arată că prima companie din Anatolia a fost înființată de 12 persoane cu 15 kilograme de aur. Excavațiile efectuate în Ruinele Kültepe Kaniş-Karum de pe autostrada Kayseri-Sivas aruncă lumină asupra trecutului comercial al Anatoliei.

În anii inițiali ai celui de-al doilea mileniu, asirienii au înființat mai multe așezări comerciale în Anatolia. În terminologia arheologică, perioada coloniilor asiriene, care acoperă primele două secole (sau cam așa ceva) din al doilea mileniu, este cunoscută în mod obișnuit sub numele de Epoca Bronzului Mijlociu. În această perioadă, asirienii au fost foarte activi în comerțul internațional și în afaceri comerciale. Punctul focal al operațiunilor comerciale era orașul Nesa sau Kanesh (Kültepe, cunoscut și sub numele de Kanesh sau Nesha).

Kültepe este considerat unul dintre cele mai vechi centre de comerț din Anatolia și are o istorie de 6000 de ani. Excavațiile sunt în desfășurare continuă de 75 de ani și până în prezent au fost găsite mai mult de 20.000 de tablete cuneiforme. Aceste tablete dezvăluie în detaliu activitățile comerciale ale perioadei.

Profesorul șef al Excavațiilor Kültepe, Fikri Kulakoğlu, a declarat că prima companie din Anatolia a fost înființată acum 4.000 de ani de 12 persoane cu 15 kilograme de aur.

Prof. Dr. Kulakoğlu afirmă că majoritatea tabletelor din Kültepe erau destinate scopurilor comerciale și că toate tipurile de tranzacții financiare erau înregistrate. Multe detalii, de la cheltuielile caravanelor la relațiile de credit și debit, sunt incluse în aceste tablete. Acest lucru arată că Kültepe era un centru comercial foarte activ și mare în acea perioadă.

Prof. Dr. Kulakoğlu a declarat că informațiile obținute din tablete arată că prima companie înființată în Anatolia a fost stabilită cu un capital de 15 kilograme de aur și că această companie avea 12 parteneri. Fiecare partener a devenit acționar al companiei dând aur în proporții diferite. Capitalul companiei a fost administrat de un negustor numit Amur Ishtar timp de 12 ani și o treime din profit a fost împărțit. Toate tranzacțiile legate de companie erau sigilate și înregistrate în prezența martorilor.

Kulakoğlu a spus: „Dacă ați fi dorit să retrageți partea dvs. din capitalul companiei înainte de termenul scadent, vi se dădeau aproximativ 4 kilograme de argint în loc de 1 kilogram de aur. Dacă retrăgeați capitalul înainte de termen, sufereați o pierdere. Altfel spus, era garantat că capitalul va rămâne pe loc pentru o perioadă de 12 ani.

Tabletele găsite aici sunt datate în perioada de după anii 1950 î.Hr. Acesta este momentul când scrisul a apărut pentru prima dată în Anatolia. În mod natural, este prima declarație a primei companii din Anatolia, într-un sens, un act de înființare a companiei. Apare aici pentru prima dată în Anatolia”, a mai spus el.

Tabletele de argilă nu conțin doar informații comerciale. Multe detalii ale vieții sociale, cum ar fi contractele de căsătorie, divorțurile, documentele de moștenire și procedurile notariale, sunt incluse și în aceste tablete. Acest lucru arată că Kültepe este o sursă excelentă pentru a înțelege viața socială și economică a perioadei.