Bani europeni cu condiții dure. România ar putea primi 60 miliarde de euro dacă face reforme
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2022/09/ID88238_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg)
România ar putea primi 60 de miliarde de euro în noul buget al Uniunii Europene, dar cu o condiție dură: reforme clare și rezultate măsurabile. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, avertizează că fondurile nu vor mai fi acordate automat, ci doar statelor pregătite, cu priorități bine definite și planuri solide.
Suma cuprinde alocarea generală, care include fondurile de coeziune și banii pentru fermieri (54,6 miliarde), Fondul Social pentru Climă (4,6 miliarde) și banii alocați pentru migrație, afaceri interne și securitate (1 miliard).
„Lecțiile din PNRR trebuie învățate acum”
Într-un mesaj publicat sâmbătă, oficialul trage un semnal de alarmă: „Nu ne permitem să așteptăm. Lecțiile din PNRR trebuie învățate acum”.
Pîslaru a precizat că noul model propus de Comisia Europeană presupune un plan național unic pentru fiecare stat membru, similar Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și accesarea competitivă a unor fonduri suplimentare la nivel european. Ministrul a avertizat că România trebuie să fie bine pregătită și să își stabilească din timp prioritățile pentru a evita dificultățile întâmpinate la implementarea PNRR-ului actual.
Conform calendarului prezentat de Pîslaru, în această toamnă vor începe poziționările oficiale în Consiliul și Parlamentul European, iar România va trebui să aibă o poziție clară. Negocierile regulamentelor sunt prevăzute pentru 2026, iar începând din 2027 ar putea fi transmise planurile naționale, cu posibilitatea prefinanțării în 2028.
Pentru bugetul multianual 2021-2027, România are o alocare totală de circa 79 miliarde EUR, dar din aceasta 28,5 miliarde EUR reprezintă Planul Național de Redresare și Reziliență, cu granturi și împrumuturi, instituit ca urmare a situației excepționale determinate de pandemia COVID-19, la acel moment.
România trebuie să fie proactivă
Ministrul a precizat că, pe lângă Ministerul Investițiilor, sunt implicate mai multe instituții-cheie, precum MAE, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne.
Pîslaru a subliniat necesitatea unui efort proactiv din partea autorităților.
„Nu ne permitem să spunem ‘terminăm mai întâi cu PNRR și apoi vedem ce facem’. Trebuie să fim proactivi, să învățăm din greșelile trecutului și să tratăm acest nou exercițiu cu seriozitate și viziune”, a transmis acesta.
Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o propunere a unui buget aferent perioadei 2028-2034 în valoare de 2.000 de miliarde de euro, mai mare decât cel din perioada precedentă, anunţă comisarul european al Bugetului Piotr Serafin, care prevede mijloace suplimentare în domeniile competitivităţii şi apărării, în timp ce începe o încleştare tensionată cu privire la viitorul Politice Agricole Comune (PAC).