Bani pentru achiziția de terenuri agricole și automatizare prin Programul Rural Invest – 530 milioane lei disponibile

Publicat: 10 feb. 2022, 16:55, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Bani pentru achiziția de terenuri agricole și automatizare prin Programul Rural Invest - 530 milioane lei disponibile

Ministerul Finanțelor Publice pregătește Programul Rural Invest pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, care va avea la dispoziție fonduri de 530,5 milioane lei pentru un număr estimat de 4.286 de beneficiari. Pentru anul 2022, se are în vedere un plafon total al garanţiilor de 2,5 miliarde lei.

Prin acest program vor fi eligibile finanțări aferente creditelor de investiții și capital de lucru pentru achiziția de terenuri agricole, dotare/retehnologizare și automatizare, securitate energetică, certificate de depozit, piscicultura, acvacultura, industria alimentară, precum și alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy).

Programul Rural Invest are ca obiectiv asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic.

Patru programe pentru 2022

Ministerul Finanțelor a elaborat Proiectul Ordonanței de urgență pentru aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, prin care se propune aprobarea a patru programe de garantare: Programul IMM PROD – pentru industrializarea economiei, Programul RURAL INVEST – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, Programul GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcţiilor și Programul INNOVATION – pentru invenţii şi inovaţii.

Programele vor fi implementate sub formă de scheme de ajutor de stat în baza cărora se vor acorda garanții și granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finanțare a creditelor contractate de beneficiari.

Obiectivul lor este deblocarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii și asigurării continuităţii activităţii, în contextul pandemic actual, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

Astfel, este proiectat un mecanism unitar de garantare în baza căruia în numele şi în contul statului, Ministerul Finanţelor, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acordă ajutor de stat sub formă de garanţii.

Ajutorul de stat acoperă maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiţii şi/sau pentru susţinerea activităţii curente, precum și un grant compus din o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, comisioane de administrare și de risc și parțial costul aferent dobânzilor.