Bărbat ucis de rabie după ce a fost mușcat de un câine vagabond. Alertă maximă

Publicat: 16 iul. 2025, 14:51, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Bărbat ucis de rabie după ce a fost mușcat de un câine vagabond. Alertă maximă

Un bărbat din Iași, tată a trei copii, a murit la șase luni după ce a fost mușcat de un câine vagabond, iar medicii au confirmat, după deces, că suferea de rabie. Ultimul caz letal la om în România a fost în 2012.

Caz de rabie învăluit în mister

Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, a murit după ce a stat trei săptămâni în comă, într-un spital din Iași. Totul a început la jumătatea lunii iunie, când familia a sunat la 112, semnalând că acesta se simte rău și prezintă simptome specifice unei viroze.

Inițial, pacientul a fost transferat la Spitalul de Psihiatrie Socola, cu diagnosticul de sevraj etanolic, deși rudele au insistat că acesta nu obișnuia să consume alcool. Starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid, iar în doar câteva zile a intrat în comă. A fost mutat la Spitalul de Boli Infecțioase, unde analizele de laborator au confirmat infectarea cu virusul rabic.

Muşcat de câine în februarie

După acest rezultat, familia a dezvăluit că bărbatul fusese mușcat de un câine fără stăpân la sfârșitul lunii februarie. Atunci, a primit doar un tratament cu antibiotice de la medicul de familie, fără a fi trimis pentru administrarea vaccinului antirabic — o procedură obligatorie în cazul contactului cu animale suspecte de rabie.

După confirmarea infecției, autoritățile au declanșat măsuri de prevenție. Aproximativ 90 de persoane care au intrat în contact cu pacientul au fost vaccinate, iar luna trecută, alte 150 de persoane au primit vaccinul antirabic după ce au intrat în contact cu o căprioară confirmată cu rabie.

Familia bărbatului decedat intenționează acum să depună plângeri oficiale pentru a clarifica eventualele responsabilități în acest caz.

Explozie de cazuri de rabie la Iaşi

Este alertă în județul Iași după explozia numărului de cazuri de rabie, mai ales în zonele de frontieră cu Ucraina. Situația nu a mai fost atât de gravă din 2012, au avertizat autoritățile.

În prezent, în județul Iași sunt 20 de focare de rabie confirmate, iar autoritățile se tem că, până la sfârșitul anului, se va depăși recordul din 2013, când au fost 32 de cazuri.

Pe de altă parte, Spitalul de Boli Infecțioase a cerut bani în plus pentru numărul mare de pacienți.

La nivel național sunt 27 de focare de rabie, cele mai multe în zonele de graniță, în timp ce în urmă cu patru ani erau doar patru.

Ce este rabia?

Rabia este o boală gravă, care atacă sistemul nervos. Ultimul caz letal la om în România a fost în 2012. Rabia, cunoscută și sub numele de turbare, este o boală virală infecțioasă gravă care afectează sistemul nervos central al mamiferelor, inclusiv al oamenilor. Este cauzată de virusul rabic, care se transmite, de obicei, prin mușcătura unui animal infectat.

Transmitere: Virusul rabic se găsește în saliva animalelor infectate și se transmite cel mai frecvent prin mușcături. Mai rar, transmiterea se poate produce și prin contactul salivei infectate cu o rană deschisă, zgârietură sau membrană mucoasă (de exemplu, ochi, nas, gură).

Care sunt simptomele:

  • Simptomele rabiei pot varia, dar de obicei includ:
  • Febră
  • Durere de cap
  • Slăbiciune generală
  • Disconfort la locul mușcăturii
  • Anxietate, agitație, confuzie
  • Halucinații
  • Salivație excesivă
  • Dificultăți la înghițire (hidrofobie)
  • Sensibilitate la lumină și sunete
  • Paralizie

Fără tratament prompt, rabia este aproape întotdeauna fatală. Odată ce apar simptomele neurologice, boala progresează rapid și duce la deces.