Bărbaţi condamnaţi la închisoare după ce au tăiat cel mai iubit copac al britanicilor

Publicat: 17 iul. 2025, 11:28, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Bărbaţi condamnaţi la închisoare după ce au tăiat cel mai iubit copac al britanicilor
sursa foto: internationaltreefoundation.org

Doi bărbați din Cumbria, Regatul Unit, au fost condamnați la peste patru ani de închisoare după ce au tăiat copacul secular Sycamore Gap, unul dintre cele mai iubite simboluri naturale ale Marii Britanii, într-un gest calificat de instanță drept „bravadă pură”.

Arborele, aflat lângă Zidul lui Hadrian și cunoscut din filmul Robin Hood: Prințul hoților, nu va putea fi niciodată înlocuit, a transmis National Trust.

Arbore tăiat cu un ferestrău

Daniel Michael Graham, în vârstă de 39 de ani, și Adam Carruthers, în vârstă de 32 de ani, ambii din Cumbria, au fost condamnați pentru daune penale după ce s-au filmat folosind un ferăstrău cu lanț pentru a tăia în mod ilegal copacul emblematic de lângă Zidul lui Hadrian din Northumberland, relatează BBC.

Condamnându-i la Newcastle Crown Court, judecătoarea Justice Lambert a respins acuzația de „prostie în stare de ebrietate” și a declarat că, deși motivul nu era clar, doborârea copacului și scandalul care a urmat le-au dat bărbaților „un fel de senzație”.

Copacul secular, răsturnat pe zidul sitului de patrimoniu mondial UNESCO

National Trust, care deținea copacul secular, a declarat că reperul „nu va putea fi înlocuit niciodată”.

Cei doi, a căror prietenie a făcut implozie în urma incidentului, pe măsură ce repulsia publică a devenit clară pentru ei, au condus până la locul faptei sub acoperirea întunericului, în primele ore ale zilei de 28 septembrie 2023. Ei s-au folosit de vântul furtunii Agnes pentru a-i ajuta să răstoarne copacul pe zidul sitului de patrimoniu mondial UNESCO, a declarat instanța.

Vezi si: https://www.puterea.ro/nenorociri-in-lant-zidul-lui-hadrian-a-fost-avariat-dupa-ce-a-fost-doborat-copacul-lui-robin-hood/

Valoarea copacului a fost contestată, procurorii afirmând că valorează aproximativ 458.000 de lire sterline, iar echipa lui Graham susținând că aceasta este de aproximativ 150.000 de lire sterline, însă judecătoarea Lambert a declarat că prețul financiar exact nu contează cu adevărat.

Scuze respinse de judecătoare

Judecătoarea a declarat că arborele era un punct de reper din Northumberland și un „simbol al frumuseții neîmblânzite” a peisajului din jurul Zidului lui Hadrian. A fost un loc de „pace și liniște” la care oamenii se întorceau an de an, a spus judecătorul, adăugând că avea o mare semnificație personală pentru mulți.

Aceasta a spus că Carruthers a folosit vopsea spray și o drujbă pentru a marca și apoi a tăiat o pană din copac, în timp ce Graham a filmat totul cu telefonul său mobil. Judecătoarea Lambert a declarat că un motiv complet nu era clar, dar era „încrezătoare că un factor major a fost bravada pură”, adăugând că acțiunea de tăiere a copacului și indignarea pe care a provocat-o le-a dat bărbaților „un fel de emoție”.

Judecătoarea a declarat că bărbații „s-au bucurat apoi de notorietatea lor” în perioada care a urmat. Ea a respins, de asemenea, afirmația lui Carruthers conform căreia era beat, deoarece misiunea a necesitat îndemânare și coordonare, precum și un „grad ridicat” de planificare din partea celor doi „chirurgi de copaci cu experiență”.

Copacul a fost plantat la sfârșitul anilor 1800 pentru a fi o „caracteristică în peisaj”, îndeplinindu-și această ambiție și nu numai, devenind o destinație foarte apreciată de vizitatori și un punct de reper la fosta frontieră a Imperiului Roman.

Copacul secular Sycamore Gap din filmul Robin Hood cu Kevin Costner

Copacul secular Sycamore Gap a devenit celebru la nivel mondial după ce a apărut într-o scenă din filmul Robin Hood: Prințul hoților din 1991, cu Kevin Costner în rolul principal, și a fost popular printre fotografi și artiști.

Într-o declarație citită în fața instanței, managerul National Trust, Andrew Poad, a declarat: „Acest copac iconic nu poate fi înlocuit niciodată”.

El a spus că trustul are grijă de „simbolul totemic” în numele națiunii și că acesta „aparține poporului”.