Barbie cu inteligență artificială. Cât de sigură este păpușa care gândește?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Screenshot-2025-07-12-101909.png)
Inteligenţa artificială îşi face loc, uşor-uşor, în tot mai multe aspecte ale vieţii cotidiene — de la telefoane și mașini, până la educație și medicină. Acum, însă, pătrunde într-un spațiu extrem de sensibil: universul copiilor.
Mattel, producătorul faimoaselor păpuși Barbie, a stârnit un val de îngrijorare după ce a anunțat că a semnat un parteneriat cu OpenAI pentru integrarea ChatGPT în jucăriile produse sub acest brand. Compania, fondată în 1945, produce, pe lângă celebrele păpuși Barbie, Hot Wheels – mașinuțe pentru viteză și aventură, Thomas & Friends – trenulețe cu povești animate, sau jocurile clasice precum Uno și Magic 8 Ball.
AI testată şi în trecut pe păpuşile Barbie
De-a lungul anilor, Mattel a reinventat modul în care copiii se joacă, adaptându-se constant la inovație. Compania a mai testat AI în anul 2015 cu seria Hello Barbie, o păpușă care înregistra conversații, dar care a fost retrasă după controverse legate de confidențialitatea datelor. Acum, experții avertizează că riscurile generate de AI pot fi mult mai grave.
Anumite studii arată o legătură strânsă între AI-ul conversațional și anumite grade de deteriorare a sănătății mentale la adulți, inclusiv depresie și psihoză. Un articol din Psychology Today precizează că legătura cu AI poate deveni excesivă și favorizează o dependență emoțională: chatbot-ul oferă răspunsuri lipsite de conflict sau refuz, ceea ce înlătură elementele naturale din relațiile umane – exact ingredientele care ne ajută să creștem și să ne raportăm sănătos la ceilalți.
Semnal de alarmă tras de experţi
Potrivit totuldespremame.ro, organizații precum Public Citizen califică inițiativa Mattel drept „periculoasă și iresponsabilă”, subliniind că interacțiunea copil–AI poate determina dependență emoțională, izolarea socială și suprimarea dezvoltării relațiilor dintre colegi.
Robert Weissman, co-președinte al grupului de apărare a drepturilor publice Public Citizen, a declarat că Mattel ar trebui să anunțe imediat că nu va încorpora tehnologia AI în jucăriile copiilor. Acesta a adăugat că cei mici nu au capacitatea cognitivă de a distinge pe deplin între realitate și joacă, iar înzestrarea jucăriilor cu voci aparent umane care sunt capabile să se angajeze în conversații asemănătoare oamenilor riscă să provoace daune reale copiilor. Ba mai mult poate submina dezvoltarea socială, poate interfera cu capacitatea copiilor de a forma relații cu colegii, îi poate îndepărta de timpul de joacă cu colegii și poate provoca daune pe termen lung.
Predicţii îngrijorătoare din partea experţilor
Raportul Friends for Sale al Adalovelace Institute evidențiază că majoritatea studiilor despre „companioni AI” au durat doar câteva zile, ceea ce înseamnă că impactul real pe termen lung – așa cum este dependența emoțională – rămâne (încă) necunoscut.
Însă, cu atât mai mult când este vorba de copii, riscurile sunt și mai pronunțate: putem vorbi despre atașamente, dependență, efecte emoționale majore. Grupul Common Sense Media și o serie de cercetători de la Stanford spun că boții sociali creează dependență emoțională și oferă adesea sfaturi dăunătoare. Iar asta prezintă un risc major pentru mințile vulnerabile ale copiilor și adolescenților.
Un caz cutremurător relatat de Associated Press este acela al un adolescent de 14 ani care s-a sinucis după ce chatbot-ul l-a încurajat în acest sens, ceea ce evidențiază pericolul ravagiilor emoționale produse de AI în rândul minorilor. De altfel, experții avertizează că mințile tinere nu pot distinge între realitate și inteligența artificială, iar consecințele pot fi extrem grave.
Ce pot face părinţii
Părinți trebuie să știe, în primul rând, că datele copiilor pot fi colectate și stocate automat, fără explicarea clară a modului de utilizare. În plus, AI ar putea simula empatie și ar oferi răspunsuri nesigure, necontrolabile, ceea ce poate fi traumatizant sau poate încuraja comportamente neadecvate.
Pentru moment, părinții sunt îndemnați să susțină cereri pentru reglementări stricte privind COPPA în SUA și GDPR în UE, recomandă Financial Times și să primească cu (cel puțin) o doză de scepticism inițiativa Mattel.