Barna Tanczos vrea ca toate hergheliile din România să treacă sub controlul UDMR

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, pregătește pentru camarila UDMR și nu numai un tun patrimonial incredibil la Regia Națională a Pădurilor (RNP)-Romsilva.

Miză uriașă

De la începutul lunii iulie 2022, Gheorghe Dima, controversatul director al Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă din cadrul RNP Romsilva s-a pensionat. Nici nu plecase Dima bine la pensie și deja începuseră aranjamentele pentru ocuparea acestui post extrem de râvnit de către o serie de liderii UDMR cu o miză uriașă atât pentru ministrul Barna Tanczos, cât mai ales pentru oamenii de afaceri din Ungaria.

Trebuie precizat că hergheliile de Stat din România sunt administrate, începând cu anul 2002 de către Regia Natională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă. În prezent, sistemul de creștere este structurat pe un număr de 12 herghelii- Tulucești, Sâmbăta de Jos, Slatina, Rușețu, Rădăuți, Mangalia, Lucina, Jegălia, Izvin, Dor Mărunt, Cislău și Beclean, 4 depozite de armăsari- Arad, Târgu Mureș, Râmnicelu și Dumbrava, și o unitate nepopulată cu cabaline la Balc, subordonate din punct de vedere tehnic Direcției de Creștere și Ameliorare a Cabalinelor.

Mai este de subliniat faptul că hergheliile sunt ferme de elită al căror rol este acela de a obține progresul genetic și de a menține variabilitatea genetică a nucleelor de rasă, iar depozitele de armăsari au rolul de a multiplica și de a transfera progresul genetic obținut în herghelii către populațiile de cai de rasă deținute de crescătorii privați sau către populațiile de animale din marea creștere.

Jocul lui Barna Tanczos pentru băieții deștepți ai hergheliilor

La ora actuală, ministrul Barna Tanczos a început demersurile pentru impunerea unui om din UDMR la șefia Direcției de Creștere și Ameliorare a Cabalinelor. Ca atare, a transmis, e drept verbal, conducerii executive a Romsilva și președintelui provizoriu al Consiliului de Administrație, Adrian Dănuț Apostol că locul la această direcție trebuie să ajungă la un om garantat de UDMR. Cel care conducere această direcție, dă ora exactă pe zona hipică din România și nu numai, și, astfel, devine cel mai important jucător pe această zonă.

Ca totul să fie sub control, cei doi oameni impuși de Barna Tanczos în bordul administrativ de la Romsilva – Levente Porzsolt și Sandor Balogh, au sarcină să se ocupe de această problemă, adică toate hergheliile din România trebuie să treacă sub controlul oamenilor garantați și susținuți de UDMR, adică al băieților deștepți care urmăresc de mulți să pună mâna pe acest patrimoniu genetic uriaș și pe terenurile aferente. Rămâne de văzut dacă și cei de la PSD vor fi de acord, mai ales că șefia Romsilvei revine acestui partid,

1 COMENTARIU

 1. „Miza uriașă”  , despre care se vorbește în articol se poate înțelege în două moduri:
  -Miza este uriașă în ideea în care ministrul TÁNCZOS va reuși să găsească un specialist în domeniul creșterii calului. Un specialist care să corecteze- să aducă la linia de plutire, gafele făcute de ROMSILVA în perioada în care Direcția de Creștere și Ameliorarea Cabalinelor a fost condusă de specialist silvic. Fondul genetic aflat în administrarea ROMSILVA în hergheliile naționale, nu mai reprezintă (sau prea puțin reprezintă) interes pentru piața internațională de cai de rasă. Efectivul de Pur Sânge Englez de la Herghelia Cislău a degenerat din cauza lipsei unui hipodrom unde să se pună în valoare tineretul și unde se poate face selecție în vederea promovării unui viitor reproducător valoros. Calul de Sport Românesc, care dintr-un efectiv de 70 – 80 iepe mame a dat renumiți cai de sport chiar pentru arenele internaționale în anii 90 (Timonier, Tam-Tam, Barbu, Agresor, etc) care puteau fi admirați seara la Eurosport pe ecrane în marile arene a lumii. Azi la un concurs organizat de către Federația Ecvestră Română vizitând grajdul destinat participanților din 100 de cai poate sunt 2 sau niciunul de la Romsilva. La herghelia Lucina în lista cailor de vânzare peste jumătate sunt exemplare colorate cu semne particulare, brezături și pintenogeli- total nedorite la această rasă (explicație: împerecheri accidentale cu cai privați). La Herghelia Mangalia ani la rând se vindeau exemplare de Pur Sânge Arab- fără origine, din cauza că Romsilva timp de mulți ani refuza să execute testele ADN pentru paternitate la tineret, cerință obligatorie pe plan internațional. În toamna anului 2021 la probele de calificare de toamnă au fost promovați reproducători care nici măcar nu au văzut șa, încălcând prevederile anexele Legii 389/2016 Legea Calului. S-au încasat bani de la bugetul de stat pentru promovarea unor reproducători la care nu se cunoaște calitatea și capacitatea energetică- călcând în picioare tradiția de peste 90 de ani de la înființarea hergheliilor. Exemplele pot continua! Din păcate potențialii specialiști în domeniu care ar putea face treabă se pot număra pe degetele de la o singură mână- indiferent de etnie.
  „Miza”  ar fi uriașă în ideea în care viitoarea conducere a direcției ar continua micile găinării care s-au practicat în ultimii 10 ani. Conducerea RNP Romsilva nu este interesată să producă calitate la caii de rasă, subvențiile primite de la buget pentru furajarea fondului genetic național de la herghelii, precum și sumele plătite de stat pentru promovarea reproducătorilor tineri, asigură venitul necesar pentru activitatea de creșterea calului, motiv pentru care în ultimii ani Romsilva nu a produs sau a produs puține exemplare pentru piață, surplusul de exemplare a fost livrat cu sutele către abatoare!!!!
  Mai pe înțelesul tuturor: o herghelie poate fi privită ca o mică fabrică care nu produce încălțăminte sau cuie ci produce cai. Din produșii obținuți 8 sau 10% se rețin la herghelie pentru întinerirea efectivului. Restul trebuie să se vândă!!! Să se vândă la un preț cât mai mare!!! Dar acest lucru se realizează numai dacă se pun în valoare caii, pe hipodrom sau pe arenele de diferite sporturi ecvestre sau hipism. Dacă această calitate a cailor nu se cunoaște sau nu este pusă în valoare la competiții (încălțămintea se vinde din vitrine, caii de pe hipodrom!), potențialul cumpărător autohton pleacă în străinătate să cumpere cai sau străinii nici nu se apropie către oferta din România pentru N motive. Să se înțeleagă din nou, un cumpărător străin indiferent din ce țară (de ce nu din Ungaria?) ar trebui primit cu brațele deschise, ci nu considerat un atentat către siguranța națională!
  Dacă nu se vând cai de rasă de la herghelii, micile găinării pomenite rămân la nivelul valorificării a produselor vegetale de pe zecile de mii de hectare de la herghelii.
  Acest articol din „Puterea.ro”  insinuează un tun patrimonial regretabil pregătit de ministrul TÁNCZOS. Este o altă metodă de otrăvirea opiniei publice, din nou, picătură cu picătură, împotriva maghiarilor. De ce?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...