Băsescu și-a salvat fiica de pușcărie: decizia controversată în dosarul Nana

Publicat: 28 feb. 2024, 14:53, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Băsescu și-a salvat fiica de pușcărie: decizia controversată în dosarul Nana

Fiica fostului președinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a scăpat de toate acuzațiile în dosarul „Nana”, după ce Tribunalul din Călărași a dispus încetarea procesului penal. Decizia a fost privită cu critici și indignare, mulți acuzând-o pe Ioana Băsescu că ar fi beneficiat de un tratament preferențial datorită influenței politice a tatălui său.

Procesul a început în mai 2015, când procurorii au susținut că funcționarii primăriei Nana din Călărași au retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole, aducând un prejudiciu de peste trei milioane de lei comunei. Ioana Băsescu a intrat în atenția anchetatorilor în 2013, când a cumpărat 290 de hectare de teren arabil în Nana pentru 1,3 milioane de euro, bani proveniți, conform sa, dintr-un credit bancar și surse proprii.

Ancheta Direcției Naționale Anticorupție a dezvăluit acuzații de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals, uz de fals și spălare de bani împotriva primarului Gheorghe Dobre și a altor funcționari implicați în procedurile de retrocedare a unei suprafețe de 2.000 de hectare.

După ani de procese, Tribunalul din Călărași a dispus încetarea urmăririi penale pentru cei 11 inculpați din dosarul „Nana”. Hotărârea a fost justificată prin prescrierea faptelor, iar imediat după aceasta, sechestrul de pe terenurile Ioanei Băsescu a fost ridicat. Astfel, după șapte ani de lupte juridice, Ioana Băsescu are din nou acces la terenurile controversate, unele dintre acestea fiind cumpărate cu un credit de un milion de euro de la CEC Bank.

Decizia tribunalului a stârnit nemulțumiri în rândul opiniei publice, iar criticii susțin că acest caz evidențiază influența politică și dublele standarde în sistemul judiciar. Ioana Băsescu nu a făcut nicio declarație publică în legătură cu această decizie controversată.