Bătrâna Europa se încălzește de două ori mai repede, comparativ cu celelalte continente

Publicat: 24 iul. 2023, 20:40, de Magda Marincovici, în Mediu , ? cititori
Bătrâna Europa se încălzește de două ori mai repede, comparativ cu celelalte continente

Potrivit lui Jean-Noel Thepaut, director al Serviciului Copernicus din cadrul Centrului European de Prognoze Meteo, Europa se încălzește de două ori mai repede comparativ cu celelelalte continente.

”Temperatura la nivel mondial a crescut cu 1,1 – 1,2 grade Celsius la nivelul globului, dar în Europa a crescut cu un factor de 2, comparativ cu nivelul mondial. Se încălzește de ori mai repede”, a precizat Jean-Noel Thepaut, într-un interviu pentru Euronews România.

Iar la Cercul Arctic, este o zonă, unde procesul de încălzire este de patru ori mai rapid comparativ cu media la nivel mondial.

Expertul subliniază că actuala situație este cauzată de emisiile de dioxid de carbon din ultimele decenii.

”Dacă nu reducem drastic emisiile de gaze cu efect de serăm s-ar putea să vedem temperaturi extreme și mai mari”, avertizează Jean-Noel Thepaut.

În multe zone din Spania, Italia, Bosnia și Franța, s-au înregistrat 44 de grade Celsius. Temperaturile extreme au impus declararea de coduri roșii în multe zone din Grecia, Italia, inclusiv în România. Conform previziunilor meteo, canicula va persista și în luna august.