„Nici noi, nici americanii nu avem nimic de ascuns”: În ce condiții s-ar accepta o inspecție din Rusia, la baza militară de la Deveselu

România a participat cu observații la răspunsurile trimise miercuri de SUA și NATO Rusiei, la capitolul privind o posibilă inspecție a rușilor la baza de la Deveselu, după cum au precizat pentru Europa FM surse oficiale guvernamentale.

Bucureștiul ar accepta însă o inspecție din Rusia, numai dacă și Federația va accepta ca delegați români să vadă baze din Rusia. Surse oficiale guvernamentale au declarat în exclusivitate pentru Europa FM, referitor la oferta SUA ca rușii să vină să vadă baza militară de la Deveselu dar și din Polonia: “Nici noi, nici americanii nu avem nimic de ascuns, dar oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate”.

Cu alte cuvinte, România și Statele Unite acceptă inspectori ruși care să vadă cu ochii lor că în Olt nu sunt rachete ofensive, dacă și Moscova este dispusă să primească experți români, polonezi și americani. Și polonezi, pentru că în ceea ce privește scutul NATO antirachetă din România, este el completat de facilitățile din Polonia.

Răspunsul care dă speranța

Aceleași surse au precizat în exclusivitate pentru Europa FM că acestea sunt singurele referiri la România din răspunsul înaintat ieri de Statele Unite, Rusiei. Federația a cerut NATO să se retragă din România și Bulgaria și să nu primească Ucraina în Alianță, ceee ce Alianții au calificat ca inacceptabil. Joi dimineață, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că țara sa nu vede răspunsuri pozitive în ceea ce i-a înaintat miercuri Statele Unite referitor la principalele probleme ridicate de Federație, însă răspunsul dă speranța că se pot începe discuții serioase pe alte teme.

3 COMENTARII

 1. Când eşti pe dinafara spațiului Schengen… este ceva normal să te confrunți cu tot felul de probleme, uneori chiar viata ta mizerabilă si săracă este o problemă majoră pentru alţii… alteori supraviețuirea ta ca țară este o problemă. Tu trebuie să dispari dacă nu te încadrezi în sec. al XXI-lea

 2. Trădarea si frica de moarte are costurile sale.
  O flotă de 20 de nave de război rusești a plecat de la bazele navale pentru exerciții în Marea Neagră, pe măsură ce tensiunile continuă să crească între Moscova și Ucraina . Gruparea navală de mare amploare, formată din fregate, nave de patrulare, nave de rachete, nave de debarcare, nave antisubmarin și dragămine, a plecat de la bazele navale din Sevastopol și Novorossiysk pentru exerciții în apele Mării Negre, situate la extremitatea de sud-est. a Europei.

  Ministerul rus al Apărării a spus că exercițiile la Marea Neagră au inclus exerciții de comunicații, manevre în zone de navigație maritimă intensivă și organizarea de apărare aeriană.

  Între timp, tot miercuri, Flota Rusă de Nord și-a părăsit baza pentru exerciții în Marea Barents cu grupul operațional expediționar arctic. Manevrele din Marea Barents vor include crucișătorul de rachete Mareșal Ustinov al Rusiei, fregata Amiral Kasatonov și marea navă de război antisubmarin vice-amiralul Kulakov, a declarat biroul de presă al Flotei de Nord.

  Un total de 1.200 de marinari și ofițeri cu peste 140 de echipamente militare și până la 30 de nave de război, submarine și nave de aprovizionare vor participa la exercițiile din Marea Barents.

  Exercițiile fac parte din exercițiile maritime complete ale Rusiei din 2022, care au loc în ianuarie și februarie anul acesta sub comanda comandantului său șef naval, amiralul Nikolai Evmenov, a raportat TASS.

 3. Ce se întâmplă în continuare în Ucraina ar putea schimba Europa pentru totdeauna. Nu mai trăim în vechea ordine liberală în care regulile trebuie aplicate, iar cei care încalcă trebuie să fie pedepsiți. Trăim într-o nouă ordine în care puterea trebuie echilibrată cu puterea. SUA trebuie să reflecteze dacă își pot permite să-și reducă prezența în Europa înainte ca la Bruxelles să fie creată o contrapondere adecvată pentru Rusia. Pivotul către Asia poate avea nevoie să aștepte o soluție la criza europeană. În ceea ce privește europenii, ei trebuie să se pregătească rapid pentru o lume nouă, în care suveranitatea și securitatea lor ar putea fi în joc.

  Ar trebui Biden să-și petreacă restul mandatului în summituri inutile cu Putin sau ar trebui să stea la masa cu Uniunea Europeană și Marea Britanie pentru a discuta despre modul în care Europa poate deveni un actor suveran în politica externă și securitatea?

  Dar ceea ce este mai frustrant la criza actuală este modul în care continuăm să evităm întrebările mai mari de ordine politică europeană.
  Priviți atent către Eurasia, super continentul, care este remodelat în fața ochilor noștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...