Beatrice Mahler: Tușești, transpiri noaptea, ai slăbit fără motiv – mergi rapid la control

Publicat: 04 nov. 2022, 08:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Beatrice Mahler: Tușești, transpiri noaptea, ai slăbit fără motiv – mergi rapid la control
Dr Beatrice Mahler (Foto INQUAM Photos George Calin)

După o falsă scădere a cazurilor de tuberculoză în perioada pandemiei, în țara noastră, dar și în lume, se înregistrează o creștere a acestora.

”Persoanele care tuşesc, care transpiră noaptea, care au scăzut în greutate trebuie să se prezinte la dispensarele de pneumoftiziologie pentru că nu au nevoie de bilet de trimitere. Consultul este gratuit, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu; pot depista nu doar tuberculoza, ci orice altă afecţiune de la nivel pulmonar care până la urmă înseamnă ani câştigaţi în viaţa fiecăruia”, explică dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

În noastră, incidenţă tuberculozei este mai mare în zona Moldovei și în zona de sud.

Boală infecțioasă, letală

Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de o micobacterie care se transmite pe cale aeriană atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

Boala afectează în principal plămânii, dar poate fi localizată și la nivelul altor organe. Dacă nu este tratată corect, tuberculoza poate evolua spre deces.

Simptome

Sunt simptome care trebuie să ne alerteze și să ne trimită de urgență la medic. Tuberculoza se manifestă cu: febră trenantă și, adesea, cu transpirații nocturne, tuse cronică cu spută și uneori cu fire de sânge, probleme de respirație, dureri în piept, stare de oboseală, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate.

Îngrijorarea OMS

OMS menționează că în foarte multe cazuri tuberculoza este provocată de: infecția HIV, denutriția, consumul de alcool, tabagismul și diabetul.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, anul trecut, aproape 10,6 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, ceea ce este un motiv de îngrijorare majoră.

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, tuberculoza câștigă teren. Cifrele sunt alarmante: în 2021, peste 10 milioane de persoane au făcut tuberculoză, o creștere cu 4,5% față de 2020.

Dacă pandemia ne-a învățat ceva este solidaritatea, determinarea, inovația și folosirea echitabilă a tuturor instrumentelor pentru a depăși amenințările asupra sănătății, a declarat recent dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. El a recomandat ca lecția pandemiei să fie aplicată și în lupta contra tuberculozei.

Program de depistare precoce

Ministerul Sănătății a demarat un program de depistare precoce a tuberculozei în 11 județe: Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea și Vaslui. Programul este destinat persoanelor cu vârste peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat şi se va realiza în comunităţi la risc, prin echipe mobile organizate şi coordonate de către direcţiile de sănătate publică judeţene.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Uniunea Europeană, România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză.