Bebeluș venit pe lume cu patru rinichi, o anomalie extrem de rară

Publicat: 19 ian. 2024, 21:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori

În urmă cu câteva luni, în Brazilia, o fetiță, Isis, a venit pe lume prematur, cu patru rinichi, o anomalie congenitală extrem de rară.

Așa cum relatează presa locală și New York Post, după o intervenție chirurgicală, când Isis avea numai cinci luni, medicii au confirmat această anomalie. Potrivit medicilor, rinichii în plus ar fi consecința divizării anormale a cordonului nefrogen de pe peretele embrionului în timpul sarcinii.

Astfel, rinichiul superior drept a fost îndepărtat după ce o obstrucție a provocat acumularea de urină. Aceasta provoca o creștere a dimensiunii rinichiului, creând o presiune asupra stomacului, împiedicând bebelușul să mănânce corect.  Ceilalți trei rinichi funcționează normal și nu fac probleme deocamdată.

Totuși, fetița va trebui supravegheată în mod constant. ”O monitorizare clinică este necesară o perioadă îndelungată, mulți ani, probabil până ce va ajunge adult, a explicat urologul pediatru Helio Buson, care a operată pe Isis.

Boli renale la copii

Acest caz neobișnuit arată că problemele legate de rinichi nu sunt detectate doar la adulți. Inclusiv copiii pot avea boli renale și adesea foarte grave. Insuficiența renală la copil poate fi asimptomatică și deci diagnosticată în faze avansate.

Unul dintre primele simptome care trebuie să ne alerteze este scăderea bruscă a cantității de urină și apariția edemelor. De asemenea,  paloarea, oboseala și anemia sunt simptome asociate cu insuficiența renală la copil.