Bebelușii expuși la SARS-CoV-2 înainte de venirea pe lume ar putea avea deficiențe de neurodezvoltare

Bebelușii expuși virusului SARS-CoV-2 în timpul sarcinii ar putea fi afectați în privința dezvoltării neuronale, avertizează o analiză preliminară a European Psychiatric Associaion, prezentată la al 30-lea Congres european de psihiatrie (EPA, 4 – 7 iunie 2022).

Nu toți bebelușii aduși pe lume de mame infectate cu coronavirusul prezintă diferențe de neurodezvoltare. Dar datele noastre arată că riscul lor este mărit comparativ cu cei care nu sunt expuși la Covid-19 în perioada uterină, a indicat dr. Rosa Ayesa Arriola, coordonatorul studiului.

Cercetătorii au descoperit că bebelușii născuți de mame care au fost infectate prezintă dificultăți mai mari de relaxare și adaptare a corpului atunci când sunt ținuți în brațe, în comparație cu bebelușii aduși pe lume de mame neinfectate, mai ales când infecția a avut loc la sfârșitul sarcinii. Mai mult, bebelușii născuți de mame infectate tind să aibă dificultăți mai mari în ceea ce privește controlul mișcărilor capului și umerilor. Aceste modificări sugerează un posibil efect Covid-19 asupra funcției motorii (controlul mișcării), precizează prof. Agueda Castro Quintas de la Universitatea din Barcelona.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au comparat bebelușii născuți de 21 de femei însărcinate, pozitive la Covid, cu 21 de femei însărcinate sănătoase, care frecventau Spitalul Universitar Marqués de Valdecilla din Santander, Spania.

Mamele au fost supuse unei serii de analize în timpul și după sarcină. Acestea au inclus teste hormonale, teste biochimice, teste de salivă, chestionare psihologice etc. Toate analizele au fost adaptate la vârsta sugarilor, sex și alți factori.

Testele postnatale au inclus și scala de evaluare a comportamentului neonatal (NBAS), care măsoară mișcarea și comportamentul copilului.

Autorii studiului au anunțat că  studiul va continua prin monitorizarea  limbajului și a dezvoltării  motorie a sugarului între 18 și 42 de luni.

Desigur, la sugari, sunt aspecte pe care nu putem pur și simplu să le măsurăm, cum sunt competențele de limbaj sau cogniția. De asemenea, trebuie să fim conștienți că este vorba de un eșantion relativ mic, așa că studiul trebuie repetat cu o monitorizare pe termen  îndelungat. Avem nevoie de un eșantion de subiecți mai mare pentru a determina rolul infecției în alterarea neurodezvoltării bebelușului și contribuția altor factori de mediu, subliniază Nerea San Martin Gonzales, co-autor al acestui studiu, realizat la Instituto de Salud Carlos III al Universității din Barcelona.

Participanții la Congres au subliniat importanța studierii atât a efectelor directe, cât și a celor indirecte ale Covid-19 asupra sănătății părinților și copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...