BEC, reacţie după ce mai mulţi români din diaspora şi-au filmat buletinul de vot. Sesizări transmise poliţiei

Publicat: 03 mai 2025, 12:48, de Ionut Jifcu, în ALEGERI , ? cititori
BEC, reacţie după ce mai mulţi români din diaspora şi-au filmat buletinul de vot. Sesizări transmise poliţiei

Biroul Electoral Central (BEC) a sesizat poliţia după ce mai mulţi români care au participat la scrutinul prezidenţial, în diaspora, şi-au fotografiat buletinul de vot.

BEC: Fotografierea sau filmarea buletinelor de vot, interzise

Biroul Electoral Central avertizează, prin intermediul unui comunicat de presă, că filmarea sau fotografierea în cabina de vot, inclusiv publicarea opțiunii de vot, este interzisă prin lege și constituie o contravenție ce poate atrage sancțiuni legale.

„Având în vedere multiplele sesizări privind persoane care se filmează în cabina de vot şi fac publice înregistrările în mediul online, dezvăluindu-şi opțiunea de vot şi încălcând secretul votului, Biroul Electoral Central atrage atenția asupra caracterului ilicit al acestui comportament.

Aceste acțiuni contravin dispozițiilor art. 37 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, potrivit cărora mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. De asemenea, acestea încalcă prevederile art. 11 alin. (1) din Decizia Biroului Electoral Central nr. 22D/2025 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 în condiții de legalitate, egalitate şi integritate, care stipulează că «fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzis㻓, transmite BEC.

Biroul Electoral Central a sesizat poliţia.

„Astfel de acțiuni se circumscriu contravențiilor prevăzute de art. 55 lit. m din Legea nr. 370/2004 și pot atrage răspunderea contravențională, în condițiile stabilite de legislația în vigoare, sesizările primite fiind transmise către Inspectoratul General al Poliției Române“, mai arată BEC.

Votul în diaspora a început vineri. Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), secțiile de vot din afara țării vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur de scrutin: 2, 3 și 4 mai pentru turul întâi și 16, 17 și 18 mai pentru turul al doilea. Programul este între 07:00 și 21:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii votului până la ora 23:59 (ora României), duminica, pentru alegătorii aflați în secție sau la coadă.

Totuși, în anumite state precum SUA, Canada și unele țări din Europa, Africa și America de Sud, secțiile se vor închide strict la ora 21:00, ora României, conform regulamentului AEP.

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

Pentru a vota, cetățenii români din străinătate trebuie să prezinte un act de identitate valabil, cum ar fi cartea de identitate, pașaportul sau carnetul militar.

Lista completă a secțiilor de votare poate fi consultată pe site-ul MAE.