BEI finanțează renovarea și extinderea Facultății de Medicină cu două noi centre de cercetare medicală

Banca Europeană de Investiții (BEI) a aprobat un nou împrumut în valoare de 24 milioane euro pentru îmbunătățirea infrastructurilor de cercetare, academice și studențești la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Acest împrumut face parte din inițiativa BEI de investiții în învățământul superior în valoare de 100 milioane euro pentru sprijinirea investițiilor în universitățile din România.

Finanțarea BEI, acordată pe o perioadă de 25 ani, va susține investiții noi în valoare de 48 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii celei mai mari universități de medicină din România, transformând semnificativ capacitățile de cercetare. Investiția include renovarea Facultății de Medicină și construirea a două noi centre de cercetare medicală dedicate. Finanțarea BEI va sprijini, de asemenea, investiții în eficientizarea energetică în campusul universitar.

„Banca Europeană de Investiții este un partener cheie pentru învățământul superior din România. Sprijinul financiar și tehnic acordat se adresează pentru prima data unei instituții de învățământ superior specializate în sectorul medical – Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Noul împrumut va transforma mediul de învățare, va sprijini educația a mii de studenți, va consolida cercetarea medicală, creând, în același timp, sute de noi locuri de muncă. Această investiție impresionantă va contribui la creșterea standardelor de calitate în învățământul superior și la implementarea proiectului național „România educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.

Împărtășirea celor mai bune practici din învățământul superior

Noua investiție de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și recentele proiecte susținute de BEI la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au beneficiat de know-how în domeniul educației, în domeniul tehnic și financiar, oferit de Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH sau Hub). Ace.

Acest împrumut reprezintă primul sprijin BEI acordat Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Este al doilea acord în cadrul „Programului de împrumut pentru învățământul superior din România”, în valoare de 100 milioane euro al BEI – aprobat de bancă în 2020 – după împrumutul acordat Universității Tehnice din Cluj-Napoca. De pe urma ambelor proiecte vor beneficia mii de studenți, se vor îmbunătăți procesul de inovație și capacitatea de cercetare și vor fi create sute de noi locuri de muncă.

„Datorită sprijinului BEI , împrumutul  în valoare de 21 milioane Euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani, va susține cofinanțarea unei investiții de capital în cuantum total de 44 milioane de Euro pe care, universitatea noastră, o angajează în următoarea perioadă. Acest program ambițios de modernizare și dezvoltare va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate de UTCN şi reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare, cercetare și inovare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Impactul este unul uriaș prin efectele pe care le va produce și va permite crearea de noi locuri de muncă în educație și cercetare la standarde înalte de calitate și performanță”,a declarat Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

În ultimul deceniu, BEI a oferit peste 30 miliarde euro pentru investiții în școli, universități și formare continuă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...