Belgia: Săptămâna de lucru de patru zile și … dreptul de a ignora mesajele șefilor în weekend

Angajații din Belgia vor putea, în curând, să aleagă săptămâna de lucru de patru zile, una dintr-o serie de măsuri destinate flexibilizării pe piața muncii.  

După doi ani grei de pandemie, care ”a condus la noi modalități de lucru, ”scopul este de a putea face oamenii și afacerile mai puternice”, a declarat premierul belgian Alexander de Croo, în cadrul unei  conferințe  de presă de anunțare a pachetului de reforme.

O parte semnificativă a noilor reforme vizează echilibrul dintre viața profesională și cea personală a angajaților atât din sectorul public, cât și din cel privat. Prin acest proiect de reforme agreat de guvernul federal angajații au posibilitatea de a solicita săptămâna de lucru de patru zile. „Acest lucru trebuie făcut la cererea angajatului, angajatorul oferind motive temeinice pentru orice refuz”, a declarat ministrul belgian al muncii Pierre-Yves Dermagne în conferința de presă.

De asemenea, lucrătorii vor putea solicita programe de lucru variabile. ”Acest lucru ar fi de folos celor care doresc să petreacă mai mult timp cu copiii lor”, a spus Dermagne într-un comunicat, adăugând că propunerile ar fi de ajutor în special pentru părinții divorțați sau separați care au custodia copiilor lor.

În cadrul sistemului belgian, angajații ar putea să reducă actuala săptămână de cinci zile la patru zile. În practică, aceasta înseamnă menținerea unei săptămâni de lucru de 38 de ore, cu o zi liberă suplimentară, care compensează zilele de lucru cu program prelungit.

Potrivit Euronews, din ianuarie, funcționarii publici care lucrează pentru guvernul federal au dreptul de a se deconecta de la dispozitivele de lucru și să ignore mesajele legate de locul de muncă transmise în weekend, fără represalii din partea șefilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...

Cine sunt părinții beizadelei de 19 ani care a ucis doi...

Șoferul drogat de la 2 Mai, Matei-Vlad Pascu, are 19 ani, are permis de puțin timp și provine dintr-o familie înstărită din București. Mama lui...