Beneficiile vitaminei D depind de greutatea corpului

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital (SUA) au inițiat un studiu cu scopul de a răspunde la o întrebare: Greutatea corpului modifică metabolismul și răspunsul suplimentului de vitamina D?

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în cazul persoanelor supraponderale și obeze efectele pozitive ale vitaminei D sunt reduse, transmite Futura Sante.

Ei au analizat datele testului clinic Vitamin D and Omega-3 Trial (Vital), randomizat dublu orb și controlat placebo.

Analiza datelor furnizate de testul Vital a arătat că suplimentul de vitamina D este corelat cu efectele pozitive privitoare la starea de sănătate, dar numai în cazul persoanelor cu IMC sub 25, a declarat Deirdre K. Tobias, epidemiolog asociat în divizia de medicină preventivă din cadrul Brigham și coautor al acestui studiu.

IMC (indicele de masă corporală) este indicatorul oficial de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înălțime dată (subponderal: sub 18,5 kg/m2; normoponderal: 18,5 – 24,9 kg/m2; supraponderal: 25 – 29,9 kg/m2 ; obezitate grad I: 30 – 34,9 kg/m2 ; obezitate grad II: 35 – 39,9 kg/m2; obezitate morbidă: peste 40 kg/m2).

Astfel, potrivit autorilor studiului, intrarea vitaminei D și a metaboliților săi în circulația generală spre țesutul adipos (grăsimea corporală) poate fi o explicație a concentrațiilor mai mici în sânge.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi). Ea are un rol major în întărirea sistemului osos și a sistemului imunitar. De asemenea, combate depresia, ajută la eliminarea kilogramelor în plus, poate oferi o protecție contra unor forme de cancer, susține sistemul cardiovascular și combate boala Alzheimer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Dragnea Adonis, directorul de la DSVSA Buzău, a divorțat de soție...

Dragnea Adonis Laurențiu, directorul DSVSA Buzău, este doar unul dintre cei trei membrii ai familiei Dragnea care se înfruptă din salarii de peste 10.000...