BERD investește 20 mil. euro în conducta de transport gaze Ungheni – Chișinău

BERD a achiziționat o cotă de participare în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz, cea care operează conducta de transport Ungheni – Chișinău.

În cadrul unei acțiuni de a susține Moldova în scopul creșterii securității energetice, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o cotă de participare în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz în valoare de 20 de milioane de euro.

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei și oferă servicii de transport gaze naturale în Moldova. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz srl, o subsidiara a SNTGN Transgaz SA (Transgaz) compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.

Conducta de transport gaze Ungheni – Chișinău cu o lungime de 120 km va deveni în curând operațională și va întregi interconectarea sistemelor de transport gaze din România și Moldova prin racordarea la conducta Iași – Ungheni.

Conducta de transport gaze Ungheni-Chișinău va permite Moldovei – o țară care depinde în procent de 90% de importurile de energie – să își diversifice sursele.

În luna martie a acestui an, Transgaz și BERD au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea și susținerea investițiilor în sectorul energetic din România.

„Tranzacția încheiată intre BERD si Vestmoldtransgaz (VMTG), subsidiara Transgaz din Republica Moldova, reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD și Transgaz, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susținerea programului Transgaz de investiții strategice în scopul dezvoltării interconectării rețelelor de gaze naturale din regiune”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

BERD a acordat asistenta VMTG in ceea ce privește componenta de mediu și social a proiectului gazoductului Ungheni – Chișinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect.

Alain Pilloux, vicepreședinte BERD a explicat că interconectarea va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze. „Proiectul ajută la integrarea Moldovei în viitoarele sisteme majore de infrastructură gazieră, cum ar fi conducta transadriatică sau TAP, precum și sursele de gaze de la hub-urile din Europa Centrală și o conectează la zăcăminte de gaze din Marea Neagră”, a completat oficialul BERD.

Construirea conductei de transport gaze Ungheni – Chișinău, în valoare de 90 de milioane de euro, a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și de o investiție de capital propriu de la Eurotransgaz.

În 2016, BERD s-a oferit să sprijine proiectul cu un împrumut în favoarea guvernului Republicii Moldova. După privatizarea Vestmoldtransgaz, finanțarea a fost anulată și fondurile au fost asigurate sub forma unei cote de participare în aceasta companie.

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. De la începutul operațiunilor sale în această țară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiare, agroindustrial, energie, infrastructură și producție din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...