BERD menține estimarea de creștere a economiei românești

Publicat: 15 mai 2024, 08:58, de Cristian Matache, în Indicatori macro , ? cititori
BERD menține estimarea de creștere a economiei românești

Conform celor mai recente estimări publicate de BERD, economia României se așteaptă să înregistreze o creștere moderată în acest an.

PIB-ul României va crește cu 3,2% în acest an, o estimare similară cu cea din septembrie 2023, conform celor mai recente prognoze ale BERD. Creșterea economică este așteptată să accelereze la 3,4% în anul viitor, conform raportului publicat la reuniunea anuală a BERD din Erevan, Armenia. BERD a observat că ritmul de creștere a economiei românești a încetinit semnificativ în 2023, ajungând la 2,1%, deși aceasta a fost una dintre cele mai bune performanțe regionale. Scăderea consumului privat, influențată de inflația ridicată, a fost compensată de creșterea investițiilor și a cheltuielilor guvernamentale.

După un an 2023 slab, producția industrială a început să se redreseze, cu o creștere anuală de 7% a producției de automobile în primul trimestru. Exporturile au avut, pentru prima dată din 2016, o contribuție pozitivă la creșterea economică, potrivit BERD.

„Principala vulnerabilitate rămâne poziția fiscală, cu un deficit fiscal care a ajuns la 5,9% din PIB în 2023 (pe baza fluxurilor de numerar). Se așteaptă ca cheltuielile publice să continue să crească, datorită majorării salariilor și pensiilor în sectorul public, sprijinind consumul, dar riscând să amplifice deficitul în 2024,” avertizează BERD.

„Creșterea economică este estimată la 3,2% în 2024 și 3,4% în 2025, pe măsură ce inflația se moderează și condițiile financiare devin treptat mai favorabile. O consolidare fiscală dureroasă din 2025 și presiunile potențiale din partea pieței sunt principalele riscuri pentru creșterea economică pe termen mediu,” se precizează în raport.

În general, BERD este mai puțin optimistă cu privire la perspectivele economice pentru cele aproximativ 40 de țări în care activează. Regiunea ar urma să înregistreze o creștere economică de 3% în acest an, peste nivelul de 2,5% din 2023, dar cu 0,2% mai mic decât estimarea din septembrie. „Anul acesta va fi unul mai bun, dar există multă incertitudine. Vestea tristă este că țările în care operăm sunt afectate acum de consecințele a două războaie: cel din Ucraina și cel din Gaza,” a declarat economistul șef al BERD, Beata Javorcik.

BERD este unul dintre principalii investitori instituționali din România, investind până acum 10,9 miliarde de euro prin 524 de proiecte, concentrându-se pe finanțarea infrastructurii și dezvoltarea sectorului privat și a piețelor de capital.