Biblioteca din copac: noul trend a ajuns și în țara noastră

Publicat: 13 iul. 2025, 08:27, de Alice Călin, în Cultură , ? cititori
Biblioteca din copac: noul trend a ajuns și în țara noastră
Foto: Colaj Puterea / Facebook / Biblioteca lui Rene și biblioteca din copac, Brașov

Uneori, lucrurile care par fără viață pot renaște în forme neașteptate. Așa s-a întâmplat cu un castan de pe marginea străzii, uscat de ani buni, pe care un tâmplar a refuzat să-l vadă doborât de drujbe. După câteva luni de muncă asiduă, acesta a dat naștere unui nou concept – biblioteca din copac, accesibilă tuturor locuitorilor dintr-un mic oraș. Ideea a devenit virală pe internet, iar acum a ajuns și în țara noastră.

Totul a pornit de la un om cu imaginație și pricepere

Un castan vechi, uscat de peste zece ani, urma să fie tăiat după ce autoritățile locale au considerat că ar putea fi periculos în eventualitatea unor furtuni. Însă un vecin din zonă a propus o alternativă inedită. Rene, un tâmplar pasionat, a decis să transforme trunchiul copacului într-o mică bibliotecă pentru comunitate.

Acesta a lucrat la proiect în timpul liber, folosind doar unelte simple, din atelierul său. A sculptat manual compartimentele pentru cărți și le-a aplicat un strat de lac impermeabil. Apoi a montat în dreptul fiecăruia uși de sticlă vopsite într-o culoare veselă, portocalie, care să atragă atenția.

Copiii îl urmăreau zilnic și de-abia așteptau să vadă cum proiectul prinde viață. În trei luni, a fost gata. Vecinii au venit cu cărți de acasă pentru a umple rafturile. Aceștia au donat romane, atlase, cărți de bucate și povești pentru copii. Toate puteau fi împrumutate cu o singură condiție: fie aduci cartea înapoi după ce o termini, fie pui alta la schimb. Astfel, copacul uscat a devenit cel mai animat loc din micuțul orășel.

Biblioteca din copac a ajuns și la Brașov

Povestea a ajuns de curând pe Facebook-ul românesc, unde internauții au mărturisit că deja au văzut conceptul aplicat în țara noastră. La Brașov, un proiect similar a apărut acum câțiva ani. Și aici, trunchiul unui copac a fost păstrat și transformat într-o bibliotecă de cartier. A devenit loc de întâlnire și schimb de cărți între locuitori, fără reguli stricte sau formalități.

Potrivit internauților, un proiect similar ar fi existat și în parcul Drumul Taberei din București. Din păcate, ar fi fost demolat pentru construirea magistralei de metrou M5.

Deși pare o idee simplă, biblioteca din copac este un simbol al grijii față de comunitate, al creativității și al dorinței de a păstra viu spiritul lecturii. Iar faptul că astfel de inițiative ajung și în România arată că există spirit civic și dragoste față de lectură și în comunitățile din țara noastră.