Biden a cerut, Iohannis s-a conformat! România ar putea trimite în Ucraina un sistem Patriot

Publicat: 08 mai 2024, 16:06, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Biden a cerut, Iohannis s-a conformat! România ar putea trimite în Ucraina un sistem Patriot

Joe Biden i-a cerut lui Klaus Iohannis, în Biroul Oval, ca unul din sistemele Patriot pe care România le deține să fie trimis Ucrainei. 

România ar putea fi pregătită să trimită o parte dintre sistemele sale de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, a declarat preşedintele Klaus Iohannis pe 7 mai, după ce s-a întâlnit la Washington cu preşedintele american Joe Biden, relatează Reuters.

Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina. Sisteme avansate. În ultimele săptămâni e o discuție despre cine poate să pună la dispoziție Ucrainei sisteme Patriot. Și președintele Biden a pus în discuție și am spus că suntem dispuși. Vom discuta în CSAT ce putem să oferim și ce putem primi în schimb pentru că este inacceptabil să rămână România fără apărare anti-aeriană. Este unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în stare avansată de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba. Nu este o decizie politică. … Există campanii de conștientizare, de îmbunătățire a ratei de acceptare, avem legitimitatea să sperăm că într-un viitor nu foarte îndepărtat să se rezolve această chestiune.

Partenerii occidentali nu vor să ofere Ucrainei nici măcar „cinci” sisteme Patriot, deşi ei au peste 100, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la 3 aprilie.

Este nevoie de 25 de sisteme Patriot sau echivalentul lor pentru a proteja complet spaţiul aerian al Ucrainei de atacurile ruseşti, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la 6 aprilie.

Ucraina se află în negocieri active cu aliaţii săi pentru a furniza două baterii Patriot şi un SAMP-T, a declarat Kuleba la 12 aprilie.

Ţările UE ar trebui să trimită o parte dintre sistemele lor de apărare aeriană pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul G7 din 18 aprilie.

Potrivit Bloomberg, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut membrilor alianţei să sporească sprijinul pentru apărarea aeriană a Kievului într-un moment cheie al conflictului, în condiţiile în care Rusia şi-a intensificat bombardamentele împotriva infrastructurii energetice şi a oraşelor ucrainene.

Stoltenberg a declarat luna trecută că aliaţii au identificat echipamente suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina, inclusiv sisteme Patriot şi SAMP/T.