Biden clasifică drept ”scandalos” mandatul de arestare cerut de CPI împotriva lui Netanyahu

Publicat: 21 mai 2024, 06:45, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Biden clasifică drept ”scandalos” mandatul de arestare cerut de CPI împotriva lui Netanyahu

Mandatele de arestare cerute de procurorul Curții Penale Internaționale împotriva liderilor israelieni au fost criticate dur de președintele Joe Biden, care a afirmat luni că nu este posibilă nicio ”echivalență” între Israel și Hamas.

Liderul de la Casa Albă susține într-un comunicat că cererea procurorului este ”scandaloasă”.

„Voi fi clar: orice ar insinua procurorul, nu există nicio echivalenţă – nici una – între Israel şi Hamas”, a adăugat președintele american.

„Vom fi mereu alături de Israel împotriva ameninţărilor la adresa securităţii sale”, a mai spus Biden.

Anunțul procurorului CPI a fost criticat și de șeful diplomației americane, Anthony Blinken, care l-a descris drept ”rușinos”, estimând că „ar putea compromite”, de asemenea, negocierile privind încetarea focului în Fâşia Gaza.

„Respingem echivalenţa stabilită de procuror între Israel şi Hamas. Este o ruşine”, a declarat Blinken într-un comunicat.

„Hamas este o organizaţie teroristă violentă care a comis cel mai grav masacru împotriva evreilor de la Holocaust şi încă ţine ostatici zeci de oameni nevinovaţi, inclusiv americani”, a adăugat el.

În plus, CPI nu are „jurisdicţie” asupra Israelului, a mai spus Blinken.

În a opta lună de război în Fâșia Gaza, procurorul Curții Penale Internaționale a solicitat luni emiterea unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, ministrului apărării Yoav Gallant și a trei lideri ai Hamas, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității comise în Gaza.

Procurorul Karim Khan a cerut arestarea lui Netanyahu și Gallant pentru crime precum „înfometarea deliberată a civililor” ca „metodă de război”, „omucidere intenționată” și „exterminare și/sau asasinat”.

Acuzațiile împotriva liderilor Hamas, inclusiv Yahya Sinwar, liderul grupării din Gaza, includ „exterminare”, „viol și alte forme de violență sexuală” și „luarea de ostatici ca crimă de război”.