Biden și-a pierdut cumpătul cu Zelenski la telefon. Motivul pentru care a fost scos din sărite

Publicat: 01 nov. 2022, 10:43, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Biden și-a pierdut cumpătul cu Zelenski la telefon. Motivul pentru care a fost scos din sărite
biden

O convorbire ce trebuia să fie de rutină, prin care se anunța un nou pachet de asistență militară pentru Kiev, a generat scântei între președintele american și cel ucrainean. Biden a fost deranjat de insistențele lui Zelenski, ce părea nemulțumit de cât i se oferă.

Discuția telefonică dintre cei doi lideri a avut loc în iunie și s-a desfășurat diferit față de cele anterioare, potrivit a patru persoane ce ar fi asistat la ea, transmit jurnaliștii de la NBC News.

Biden abia terminase să-i spună lui Zelenski că tocmai dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari – asistență militară a SUA pentru Ucraina, când Zelenski a început să enumere tot ajutorul suplimentar de care ar avea nevoie și nu l-a primit. În acel moment, Biden și-a pierdut cumpătul. Poporul american a fost destul de generos, iar administrația sa și armata americană au lucrat din greu pentru a ajuta Ucraina, ar fi spus el, ridicând vocea, amintind că Zelenski ar putea să-și arate puțin mai multă recunoștință.

Detensionarea relației

Oficialii administrației americane susțin că relația dintre Biden și Zelenski s-a îmbunătățit doar de la apelul telefonic din iunie, după care Zelenski a făcut o declarație în care lăuda SUA pentru asistența generoasă.

În prezent, Biden se confruntă cu rezistența unor republicani și democrați, care nu era prezentă atunci când Congresul a aprobat fondurile anterioare ale Ucrainei. Casa Albă a discutat despre cererea Congresului de miliarde de dolari în timpul sesiunii legislative de după alegerile de la jumătatea mandatului.

Casa Albă nu a specificat public o sumă. Parlamentarii și lobbyiștii din Ucraina speră la 40-60 de miliarde de dolari, iar unii oficiali familiarizați cu discuțiile se așteaptă să se ajungă la aproximativ 50 de miliarde de dolari.

O sursă familiarizată cu conversația a spus că Biden a fost direct cu Zelenski în ceea ce privește gestionarea problemelor militare, dar că schimbul de replici nu a fost aprins sau furios.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze această informație.

Nici purtătorul de cuvânt al lui Zelenski nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Nemulțumiri acumulate în timp

Înaintea apelului telefonic din 15 iunie, frustrările președintelui față de Zelenski s-au acumulat timp de câteva săptămâni. Biden și unii dintre consilierii săi de top au simțit că administrația făcea lucrurile cât de repede se putea, dar că Zelenski a continuat să se concentreze public doar pe ceea ce nu se face.

Din perspectiva lui Zelenski – precum și a unor guverne est-europene și a parlamentarilor americani din ambele partide – a existat o frustrare repetată generată de faptul că administrația Biden se mișcă prea încet în ceea ce privește cererile de arme, ezitând inițial să aprobe anumite capacități pe care Ucraina le-a cerut urgent, doar pentru a ceda săptămâni sau luni mai târziu sub presiune.

După apostrofarea telefonică a lui Zelenski, echipa sa a decis să încerce să dezamorseze tensiunile, concluzionand că nu era productiv să existe fricțiuni cu președintele SUA.

Zelenski a răspuns public în acea zi, mulțumindu-i lui Biden pentru asistența promisă.

„Astăzi am avut o conversație importantă cu președintele SUA Biden”, a spus el într-un interviu înregistrat. „Sunt recunoscător pentru acest sprijin. Este deosebit de important pentru apărarea noastră din Donbas.”

În declarația sa după apel, Biden a spus că l-a informat pe Zelensky cu privire la ajutorul de 1 miliard de dolari și a promis că SUA „nu vor șovăi în angajamentul față de poporul ucrainean în timp ce luptă pentru libertatea sa”.