Bilanţul atacurilor din apropierea aeroportului de la Kabul: Cel puţin 13 morţi şi 60 de răniţi

UPDATE: Doisprezece militari americani au fost ucişi şi 15 au fost răniţi în atentatele sinucigaşe comise joi în apropierea aeroportului din Kabul, a declarat un înalt responsabil american, precizând că evacuările continuă, relatează AFP. Doi jihadişti consideraţi ca afiliaţi la Statul Islamic (SI) s-au aruncat în aer la Poarta Abbey, urmaţi de jihadişti ai SI înarmaţi care au tras asupra civililor şi militarilor”, a precizat generalul Kenneth McKenzie, şef al Comandamentului central american care răspunde de Afganistan. „Vom continua să ne îndeplinim misiunea”, a adăugat el.

Oficiali americani cred că gruparea ISIS-Khorasan se află în spate unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare, relatează mass-media locale citate de agenţia EFE.

Unele posturi TV afgane au arătat de asemenea imagini cu numeroase cadavre la locul celor două atentate, primul în apropierea unei porţia a aeroportului, iar celălalt lângă hotelul Baron.

În timp ce ONG-ul italian Emergency a anunţat pe Twitter că aproximativ 60 de răniţi au ajuns la centrul său medical, purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a vorbit la rândul său despre cel puţin 50 de răniţi. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat că există americani printre victimele acestui ”atac complex”. Un alt oficial american a menţionat ulterior cinci răniţi în rândul personalului militar american, dintre care unul în stare gravă.

Oficiali americani cred că gruparea ISIS-Khorasan se află în spate

Oficiali americani cred că gruparea ISIS-Khorasan se află în spatele acestor atacuri, afirmă o sursă citată de Reuters ce are cunoştinţă de discuţiile despre Afganistan din Congresul SUA. O a doua sursă guvernamentală americană familiară cu activitatea serviciilor de informaţii afirmă că, în timp ce SUA investighează exploziile de la Kabul, acestea poartă ‘‘toate amprentele’‘ unui atac comis de respectiva grupare.

ISIS-Khorasan, sau Statul Islamic al Khorasan (ISKP), o grupare constituită din transfugi talibani în provincia Khorasan, este considerată chiar mai radicală decât talibanii care au preluat puterea în Afganistan pe 15 august şi se află în conflict cu aceştia. Atacurile survin în timp ce statele implicate în operaţiunile de evacuare de la Kabul se grăbesc să efectueze ultimele zboruri după ce Statele Unite avertizaseră asupra iminenţei unui atac terorist asupra aeroportului. Ambasada SUA la Kabul le-a transmis miercuri cetăţenilor americani o atenţionare să nu se apropie de aeroport, din cauza unor ”ameninţări de securitate”.

Degradarea situaţiei de securitate din capitala afgană a determinat statele participante la aceste operaţiuni de evacuare să anunţe încheierea lor chiar înainte de 31 august, data la care SUA au confirmat că-şi vor retrage din Afganistan ultimele efective militare, concentrate acum pe aeroportul din Kabul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...