Bilanțul morților după cutremurul din Haiti se apropie de 2000

Cutremurul devastator care a lovit Haiti a ucis aproximativ 1.941 de oameni, informează Reuters.

Eforturile umanitare au fost afectate de stricăciunile provocate de cutremur și furtună, mai ales în spitale, acolo unde doctorii au lucrat inclusiv în corturi improvizate pentru a-i ajuta pe oameni și a salva viețile celor răniți grav, inclusiv copii și bătrâni. Nu au reușit, însă, să-i ajute pe toți.

Cutremurul de sâmbătă a doborât zeci de mii de clădiri în cea mai săracă țară din Americi. Pe lângă numărul mare de morți, cutremurul a rănit aproape 10.000 de oameni, iar mulți încă sunt dați dispăruți, blocați sub dărâmături.

Eforturile de ajutorare a sinistraților au fost complicate de instabilitatea politică și de accesul dificil pe drumuri din cauza bandelor de infractori care controlează puncte cheie de infrastructură. Inundațiile și alunecările de teren aduse de furtuna tropicală Grace au amplificat criza.

Nenumărate familii haitiene care au pierdut totul din cauza cutremurului trebuie să stea acum cu picioarele în apă, literalmente, din cauza inundațiilor. Chiar în acest moment, în jur de o jumătate de milion de copii haitieni au acces limitat sau deloc la adăpost, apă potabilă, ajutor medical și hrană”, spune Bruno Maes, reprezentantul UNICEF în Haiti.

ONU a anunțat că a alocat 8 milioane de dolari din fonduri de urgență pentru a furniza ajutoare pentru sinistrați. Țări din America Latină, respectiv Venezuela, Chile, Mexico, Panama, Columbia și Republica Dominicană au trimis alimente, medicamente și alte provizii. SUA a trimis, de asemenea, provizii și echipe de ajutor și căutare.

Deși bandele infracționale au blocat accesul pe drumuri vreme de luni de zile, ONU a transmis că după „negocieri încununatede succes”, bandele au acceptat să permită convoaielor umanitare accesul în Les Cayes.

Am încercat să-i îngrijim pe toți pacienții. Am primit provizii, dar nu este suficient”, spune directorul spitalului.

Cutremurul nu este singura problemă cu care se confruntă Haiti. Asasinarea președintelui țării, Jovenel Moise, luna trecută, nu a fost încă pe deplin înțeleasă și a adăugat și mai multă instabilitate acestui teritoriu aflat în criză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...