Biscuitul proteic românesc care ține loc de prânz, în finala unui concurs european

Publicat: 04 iul. 2025, 20:49, de Ionel Anamaria, în LIFESTYLE , ? cititori
Biscuitul proteic românesc care ține loc de prânz, în finala unui concurs european

Un biscuit proteic inovator dezvoltat de studenții de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va reprezenta România la finala competiției europene Ecotrophelia, ce va avea loc în Germania, în luna octombrie. Produsul, cu valoare nutritivă completă – a fost conceput pentru a înlocui o masă principală și este rezultatul unei cercetări interdisciplinare în domeniul științei alimentelor și sustenabilității.

Acest biscuit sărat conține toți nutrienții necesari și un număr minim de calorii. Ingredientul principal al biscuiților este zara, un subprodus rezultat din procesul de fabricare a untului. Aceasta a fost combinată cu hrișcă, o pseudocereală bogată în fibre, proteine și minerale, dar fără gluten. Biscuiții sunt însoțiți de un sos special, creat tot în laboratorul facultății.

Produsul final- Biscuiții „FoodCell”- este format din 10 biscuiți crocanți și 100 de grame de cremă proteică ușor picantă, ambalate într-un recipient ce imită o baterie – simbol al energiei și al sustenabilității.

Ideali pentru iubitorii de sport

Această gustare proteică a fost concepută pentru a oferi energie rapidă și susținută, fiind ideală pentru iubitorii de sport, aventură sau drumeții. Acest biscuit proteic se remarcă printr-un profil nutrițional impresionant: conține aminoacizi esențiali, electroliți pentru refacerea organismului, fosfolipide și flavonoide cu rol antioxidant, precum și carbohidrați cu indice glicemic scăzut.

Biscuiții sunt potriviți pentru persoanele cu intoleranță la gluten, fiind o alternativă sănătoasă la batoanele sau shake-urile proteice dulci de pe piață. În plus, produsul respectă principiile economiei circulare, având o amprentă de carbon și de apă redusă, ceea ce îl face nu doar nutritiv, ci și prietenos cu mediul.

Echipa care a făcut parte din proiectul „FoodCell” a fost coordonată de prof. dr. ing. Daniela Borda, alături de prof. dr. ing. Felicia Stan, șef de lucrări dr. ing. Iulia Bleoancă și șef de lucrări dr. ing. Corina Neagu. Echipa include și studenții  Daniela Țiuleanu, Iulia Glugă, Daniela Stănică, Denisa Leonte și Petrișor Postolache.

Investitori căutaţi pentru a duce biscuitul proteic în magazine

După ce au câștigat faza națională a Ecotropheliei, biscuiții „FoodCell” sunt pregătiți să impresioneze juriul european la finala din Germania. Studenții vor participa la competiție nu doar cu produsul, ci și cu un plan de producție la scară industrială și o simulare de ambalaj în format de serie.

Pe lângă participarea la concurs, facultatea își propune să obțină brevetul de invenție pentru „FoodCell” și să atragă investitori care să transforme această idee într-un produs disponibil pe rafturile magazinelor.

Performanţă în concursuri

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați nu este la prima sa participare la Ecotrophelia, o competiție de renume dedicată inovației în industria alimentară. De-a lungul anilor, facultatea a fost recunoscută pentru alte creații premiate, iar în 2018, o altă echipă coordonată de prof. dr. ing. Daniela Borda a obținut marele trofeu cu o înghețată inovatoare din prune și gutui.