Biserica Ortodoxă din Ucraina și-a declarat „deplina independență” de Patriarhia Rusă a lui Kirill

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a anunțat ruperea de Patriarhia Rusă a lui Kirill, favorabilă lui Putin, declarându-și ”deplina indenpendență”.

”Nu suntem de acord cu patriarhia moscovită Kirill (…) în ceea ce privește războiul din Ucraina”, a explicat într-un comunicat Biserica ucraineană, la finalul unui conciliu consacrat ”agresiunii” ruse contra țării sale, subliniind ”deplina independență și autonomia Bisericii Ortodoxe ucrainene”.

Patriarhul rus susține Moscova

Biserica Ortodoxă a Ucrainei – ramura moscovită – era până acum subordonată patriarhului rus Kirill, care a declarat în mod deschis că susține ofensiva președintelui rus contra Ucrainei.

Conciliul a condamnat războiul, considerând că este o încălcare a poruncii lui Dumnezeu ”Să nu ucizi”, și a transmis condoleanțe tuturor celor care suferă din cauza pierderii celor dragi în război.

De asemenea, Conciliul cere deopotrivă Ucrainei și Rusiei să continue procesul de negociere și să găsească o modalitate de a înceta vărsarea de sânge.

Potrivit Bisericii din Ucraina, relațiile sale în direcția moscovită erau ”complicate sau inexistente” după ce legea marțială a fost declarată în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii din Ucraina, interogat de AFP, a precizat că în conciliu s-a insistat asupra respingerii totale a poziției patriarhului Kirill referitoare la război. Nu numai că el nu a condamnat agresiunea militară a Rusiei, dar el nu a găsit niciun cuvânt pe care să-l adreseze poporului ucrainean care suferă, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Aceasta este de fapt a doua schismă ortodoxă în Ucraina, în ultimii ani. O parte a Bisericii ucrainene, reprezentată prin Patriarhia Kievului, s-a rupt deja de Moscova încă din 2019, din cauza rolului Kremlinului  și și-a declarat loialitatea față de Patriarhul Bartolomeu din Istanbul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...