Blackout în Asia Centrală! Cine a rămas fără curent și de ce

Publicat: 26 ian. 2022, 00:03, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Blackout în Asia Centrală! Cine a rămas fără curent și de ce

Națiunile din Asia Centrală, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan, au suferit marți întreruperi de curent în marile orașe, potrivit autorităților și rezidenților, după ce o linie electrică majoră din Kazahstan a fost deconectată.

Rețelele celor trei foste republici sovietice sunt interconectate, iar prin Kazahstan sunt legate de rețeaua electrică rusă pe care o pot folosi pentru a acoperi lipsurile neașteptate, potrivit Reuters.

Dar linia electrică nord-sud a Kazahstanului, care leagă sudul Kazahstanului dens populat și cei doi vecini ai săi de marile centrale electrice din nordul Kazahstanului și rețeaua rusă, a fost deconectată marți dimineață din cauza „dezechilibrelor de urgență” în partea central-asiatică a rețelei, a spus operatorul de rețea KEGOC. Au fost raportate întreruperi în cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almaty, și în câteva orașe importante din sud, aproape de granițele cu Uzbekistan și Kârgâzstan.

Autoritățile din Uzbekistan și Kârgâzstan au declarat că repornesc centralele electrice după opriri de urgență și că vor rămâne inițial deconectate de la rețeaua din Asia Centrală.

Dacă vă aduceți aminte, de curând scenariul privind o pană de curent generală în toată Europa, un așa-numit blackout care ar lipsi sute de milioane de persoane de surse de curent, a creat îngrijorări serioase. Totul a pornit de la anunţul ministrului austriac al Apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească pentru situaţii excepţionale.