Blinken îi îndeamnă pe liderii azer şi armean să negocieze o pace; cel puţin 100 de morţi de cele două părţi

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, le-a telefonat marţi liderilor Azerbaidjanului şi Armeniei pentru a-i îndemna să ajungă la o rezolvare paşnică după cele mai dure confruntări între cele două ţări vecine de la războiul din anul 2020, transmite AFP.

Aflat într-o vizită la universitatea Purdue, în Indiana, Blinken le-a declarat jurnaliştilor că le-a transmis preşedintelui azer Ilham Aliev şi premierului armean Nikol Paşinian, în discuţii separate, că acest conflict ‘nu este în interesul nimănui’.

Blinken a mai afirmat că i-a ‘îndemnat’ pe cei doi lideri ‘să facă totul pentru încetarea ostilităţilor şi revenirea la negocierile privind o pace durabilă’.

Aceste discuţii telefonice au intervenit în contextul în care Rusia a afirmat că a negociat o încetare a focului între cele două foste republici sovietice.

Blinken a spus că rolul Moscovei suscită în continuare ‘îngrijorare’, dar a adăugat: ‘dacă Rusia poate într-adevăr să-şi folosească influenţa pentru a calma lucrurile (…) ar fi pozitiv’.

Diplomatul american Phil Reeker, recent însărcinat cu lansarea de negocieri între cele două ţări din Caucaz, se afla marţi la Baku pentru o vizită organizată înaintea acestei noi erupţii de violenţă, care a făcut 49 de morţi în rândul militarilor armeni. ‘Din păcate, acesta nu este numărul definitiv’, a afirmat Pashinian în parlamentul de la Erevan.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah.

Noile lupte, care au izbucnit la miezul nopţii, arată în ce măsură situaţia rămâne explozivă.

Marţi seară, Ministerul azer al Apărării a acuzat Armenia că încalcă ‘în mod intens’ încetarea focului negociată de Moscova.

‘Cincizeci de militari azeri au fost ucişi în urma unei provocări armene de mare amploare’ la frontieră, a transmis ministerul într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...